Skip to content

Ukrajinci očekuju veću pomoć od Indije jer ‘zarađuje više’ od njihove patnje

Jedno od pitanja koje je pokrenulo nekoliko zemalja, ne samo Ukrajina, jest da Indija uvozi naftu iz Rusije, ali je indijski ministar vanjskih poslova, Jayshankar, rekao da ‘ono što Indija uvozi je samo djelić onoga što uvoze europske nacije’.

U razgovoru za indijski NDTV novinar je pitao ukrajinskog ministra Kulebu, kako Ukrajina prihvaća izjavu indijskog ministra koji je rekao da je ‘Europska unija, od februara do novembra, uvezla više fosilnih goriva iz Rusije nego 10 zemalja zajedno. I da je čak i uvoz ugljena iz Rusije u EU 50% veći od onoga što je Indija uvezla.’

‘Kako gledate na ovu indijsku zabrinutost?’, pitao je novinar.

Nije dovoljno uprijeti prstom u Europsku uniju i reći: ‘Oh, oni rade istu stvar’. Jednako smo kritični prema bilo kojoj zemlji u svijetu, bilo u Europi, Aziji ili bilo gdje drugdje, koja kupuje rusku naftu u velikim količinama. Prilika za Indiju da kupi više ruske nafte po jeftinoj cijeni nije činjenica da Europljani kupuju rusku naftu i dolazi iz činjenice da Ukrajinci pate od ruske agresije i umiru svaki dan”, rekao je Dmytro Kuleba za indijski NDTV.

‘Potpuno je pogrešno, kupnju nafte iz Rusije objašnjavati argumentom da to rade i Europljani. Mislim da je to moralno neprimjereno, jer ne kupujete jeftinu naftu zbog Europljana nego zbog nas, zbog naše patnje.’

Ako imate koristi od naše patnje, bilo bi dobro vidjeti više vaše pomoći upućene nama.’

‘Vrlo jednostavna i vrlo jasna slika i želim da svi shvatite kako funkcionira ova velika politika i velike makroekonomske stvari’, rekao je Kuleba.

Dmytro Kuleba / Foto: NDTV

PROČITAJTE JOŠ... Američki časopis Time proglasio Zelenskog osobom godine