Skip to content

Ukrajinci po prvi put stigli do ruskih utvrda “Zmajevi zubi”

Ukrajinske snage na jugu zemlje po prvi su put dosegle jednu od dugotrajnih ruskih odbrambenih linija “zmajevih zuba” u regiji Zaporizhzhia, prema novom videu koji kruži ruskim društvenim medijima, javlja CNN.

Video prikazuje ukrajinsko vojno vozilo kako se kreće poljem, idući prema nizu “zmajevih zuba” – betonskih i armaturnih piramida koje odbijaju napredovanje tenkova.

Rusija je instalirala stotine milja te odbrane, u pokušaju da zatvori svoje teritorijalne dobitke i zaustavi ukrajinsku protuofenzivu.

Novinari su došli do zaključka da se to dogodilo istočno od sela Novoye i Kharkovo, južno od Rabotina.

Vjerojatno o istom videu piše američki Institut za proučavanje rata u jutarnjem sažetku.

Kaže da je jedino ukrajinsko oklopno vozilo primijećeno sjeverozapadno od sela Verbove, oko 25 kilometara istočno od sela Novoe i Harkiv i 3,5 kilometara iza linije bojišnice.

Nije jasno zašto je vozilo tamo bilo samo, ali “činjenica da je ovo jedino ukrajinsko vozilo putovalo tako daleko prema ruskim obrambenim linijama, očito bez da je bilo izloženo ruskoj vatri, ukazuje da su ukrajinske trupe mogle napredovati u okolnom području jugoistočno od Orekhova, ali ISW još nije uočio vizualnu potvrdu toga”, stoji u poruci.

Dan ranije zapadni i ruski mediji pisali su o prebacivanju dodatnih rezervi Ukrajine na južni front. Ukrajina to nije komentirala.