Skip to content

UKRAJINCI POTOPILI VELIKI RUSKI DESANTNI BROD

Jutros se u medijima pojavila vijest da su ukrajinske oružane snage gađale ruski desantni brod Caesar Kunikov. Kasnije je Glavna upravljačka grupa potvrdila da je brod potonuo. Udar su izvela mornarička bespilotna plovila.

Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga službeno je objavio uništenje velikog desantnog broda “Cezar Kunikov” u moru kod Alupke. Operaciju su izvele ukrajinske oružane snage i Glavna obavještajna uprava Ministarstva obrane Ukrajine (GUR).

Izvještava se da je u trenutku poraza ruski brod bio u teritorijalnim vodama u blizini Alupke u Crnom moru.

Nije bilo potvrde ruske mornarice da je Caesar Kunikov potopljen u Crnom moru, samo da je šest ukrajinskih dronova uništeno. Video koji prikazuje posljedice ukrajinskog napada tek je nedavno postavljen, potvrdio je BBC Verify.

“Caesar Kunikov je pretrpio kritične rupe na lijevom boku i počeo tonuti”, objavila je ranije ukrajinska obavještajna uprava na stranici za razmjenu poruka Telegram, dodajući da ga je u ukrajinskim teritorijalnim vodama uništila jedinica pod nazivom Grupa 13.

Press tajnik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov rekao je novinarima da “Kremlj ne komentira izvješća o napadu na ruski brod u Crnom moru jer je to povezano s napretkom specijalne operacije, a komentari su prerogativ ruskog ministarstva odbrane”.

“Ovo je, uostalom, izravno vezano uz tok specijalne vojne operacije, dakle, to je isključivi prerogativ MORH-a. Predlažem da se oslonite na izjave naših vojnih kolega. Ja o tome ne mogu ništa reći”, odgovorio je Peskov na molbu da komentira informaciju da je jedan od ruskih brodova pogođen u Crnom moru.

Ruski vojni blogeri nisu zanijekali da je Caesar Kunikov pogođen, rekavši samo da je posada preživjela. Ruska vojska rijetko izvještava o velikim gubicima.

Caesar Kunikov datira s kraja sovjetske ere. Ako se potvrdi njegovo potonuće, to bi bio drugi uspješni udar Ukrajinaca u Crnom moru ovog mjeseca.