Skip to content

Ukrajinci su digli u zrak most kod Bakhmuta usred izvješća o približavanju Rusije

Ukrajinske snage su navodno digle u zrak most u blizini istočnog grada Bakhmuta, što je znak da se možda planiraju povući iz tog područja, što bi Rusiji dalo značajan simbolički poticaj uoči prve godišnjice rata, piše Guardian.

Vojnici su u ponedjeljak digli most u zrak, navodi lokalna novinska stranica regije Donjeck. Ukrajina negira da namjerava napustiti Bakhmut, unatoč šest mjeseci teških borbi i navodno sve manjim zalihama.

Ukrajina i njezini zapadni saveznici rekli su tijekom prošlog tjedna da je Rusija već započela novu ofenzivu preko kontaktne linije u pokušaju da osvoje prije nego što u proljeće stignu nove zapadne zalihe.

Ruske snage su postupno napredovale u posljednjih dan ili dva u svom napadu na ukrajinski grad Bahkmut, ali nije jasno hoće li pasti, rekla je Bijela kuća.

John Kirby, glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost, dodao je da ako Bakhmut padne u ruke Rusa “to ne bi imalo strateški utjecaj na cjelokupni rat“.

Jevgenij Prigožin, šef skupine Wagner, rekao je da je bitka daleko od kraja. “Bakhmut neće biti zauzet sutra, jer postoji jak otpor i mljevenje, stroj za mljevenje mesa radi”, rekao je, prema njegovoj tiskovnoj službi. “Nećemo slaviti u bliskoj budućnosti”, dodao je.

Razneseni most se nalazi u blizini Časiv Jara, između Bakhmuta i Kostyantynivka, sljedećeg većeg grada pod ukrajinskom kontrolom, prema Eastern Editionu, lokalnom informativnom Telegram kanalu, koji je objavio informacije s tog područja.

Ukrajinske trupe poručile su da neće predati Bakhmut Rusima: ” U gradu je organizirana višeslojna obrana”, izjavio je zamjenik zapovjednika bojne “Sloboda” Vladimir Nazarenko u eteru “Radio Liberty”.

“Želio bih vas uvjeriti da nitko neće napustiti grad. Grad se brani u svakoj ulici. Svaka ulica, svaka zgrada je tvrđava. Vrlo dobre utvrde po cijelom gradu. Ne želim otkriti gdje su , kako su opremljeni, ali vjerujte mi, ovo je višeslojna obrana”, poručio je.