Skip to content

Ukrajini je potrebno najmanje 128 borbenih aviona F-16, a ne 10-20 – Zelenski

Ukrajina treba najmanje 128 lovaca F-16 kako bi se učinkovito suprotstavila ruskim oružanim snagama u zraku, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski u intervjuu u Predsjedničkoj zakladi i institutu Ronalda Reagana, SAD.

  • Zelenski je naglasio da broj F-16 koje su saveznici trenutno obećali Ukrajini neće moći iz temelja promijeniti situaciju na frontu.

“Problem sa F-16 je broj i datumi. Budimo iskreni, imali smo rješenje s F-16. Rusija koristi 300 aviona protiv Ukrajine svaki dan, ali imali smo odluku o 10-20. Čak i ako postoji 50, to je ništa, mi se branimo, pa nam treba 128 aviona od naših saveznika.”

Zelenski je također pozvao Sjedinjene Države da ukinu ograničenja za udare na ruski teritorij kako bi Ukrajina mogla bombardirati ruske aerodrome.

“Moći ćemo zaštititi naše gradove od ruskih navođenih bombi ako američko vodstvo učini korak naprijed i dopusti nam da uništimo ruske vojne avione u njihovim bazama”, rekao je.

Osim toga, pozvao je na povećanje sposobnosti ukrajinskih oružanih snaga za udare na Krimu.

“Možemo značajno ograničiti ruske akcije u južnoj Ukrajini i odande protjerati okupatora ako nam američko vodstvo pomogne s potrebnim sposobnostima za izvođenje dubokih udara na rusku vojsku i logistiku na našem Krimu”, dodao je Zelenski, piše ukrajinska Strana.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je danas da se isporuka borbenih aviona F-16 Ukrajini događa “upravo sada, dok razgovaramo”. Najavio je to u Washingtonu na summitu NATO-a.

“Drago mi je objaviti da se F-16 prebacuju iz Danske i Nizozemske i da će ove letjelice letjeti na ukrajinskom nebu”, uvjerio je šef State Departmenta.

  • Zapad planira dati Ukrajini ‘eskadrile’ borbenih aviona F-16

Prema dokumentu, zapadna koalicija namjerava podržati održavanje i naoružanje aviona. Zapadne zemlje planiraju isporučiti Ukrajini čitave eskadrile F-16, navodi se u zajedničkoj izjavi čelnika Danske, Nizozemske i SAD-a koju je dostavila press služba Bijele kuće.

“Predani smo daljnjem jačanju zračnih sposobnosti Ukrajine, što će uključivati ​​eskadrile modernih višenamjenskih aviona četvrte generacije F-16”, stoji u dokumentu.

Ukrajinski piloti moći će koristiti borbene avione F-16 već ovog ljeta jer je proces njihove isporuke već pokrenut, stoji u zajedničkoj izjavi čelnika Danske, Nizozemske i SAD-a.

“Proces prenosa ovih F-16 je sada u toku, a Ukrajina će letjeti s operativnim F-16 ovog ljeta”, dodajući da se neće dati tačno vrijeme kada će ti avioni prvi put patrolirati ukrajinskim zračnim prostorom zbog sigurnosnih problema..

Biden i druga dva šefa vlada također su rekli da će Belgija i Norveška uskoro isporučiti Ukrajini F-16 avione iz svojih zaliha i obećali da će Kijev moći isporučiti “eskadrile” američkih lovaca četvrte generacije, piše INDEPENDENT.

Volodimir Zelenski s novoimenovanim premijerom iz Nizozemske, Dickom Schoofom. Rasprava je bila usmjerena na jačanje ukrajinske protuzračne odbrane, rješavanje odbrambenih potreba Ukrajine, razvoj odbrambene suradnje i planiranje obuke ukrajinskih pilota.
  • Norveška odobrila prebacivanje šest borbenih aviona F-16

“Sposobnost Ukrajine da se odbrani od zračnih napada kritična je u njezinoj obrambenoj borbi protiv Rusije. Norveška je sada odlučila da ćemo prebaciti šest borbenih aviona F-16 u Ukrajinu. Cilj nam je započeti transfer 2024. godine”, rekao je norveški premijer Jonas Gahr Støre.

Ostale zemlje u zračnoj koaliciji, koja uključuje Dansku, Nizozemsku i Belgiju, odobrile su značajno više borbenih aviona u Ukrajinu nego što to trenutno čini Norveška. Danska će doprinijeti sa 19 aviona, Nizozemska je obećala 24, a Belgija je nedavno objavila da će njezin doprinos biti 30 aviona.

Ruske su vlasti više puta izjavile da zasipanje Ukrajine oružjem neće uticati na odlučnost Moskve niti promijeniti tok sukoba.

Zelenski sa luksemburškim premijerom Lucom Friedenom, potpisali su sigurnosni sporazum koji je usmjeren na političku i vrijednosnu interakciju dvije zemlje. Luksemburg podržava sankcije protiv Rusije, ulazak Ukrajine u EU i NATO – a također će pomoći u zaštiti i obnovi ukrajinske kulturne baštine.

Zelenski je jučer osigurao još 5 sistema Patriot i desetke drugih sistema protuzračne odbrane. Također je danas finalizirao dva nova sigurnosna sporazuma, koji uključuju podršku sankcijama protiv Rusije, ukrajinsko pristupanje EU-u i NATO-u.