Skip to content

“Ukrajinska borba je razlog zašto smo uopće osnovali NATO”: Reakcija američkog zastupnika na kandidaturu Ukrajine za ulazak u NATO

Američki zastupnici su se podijelili oko nove kandidature Ukrajine za NATO, piše POLITICO.

Predsjednica parlamenta Nancy Pelosi u petak je izbjegavala izričito podržati zahtjev Ukrajine za “ubrzanim pristupanjem” pridruživanja NATO-u, nekoliko sati nakon što je predsjednik Volodymyr Zelenskyy najavio kandidaturu kao odgovor na izjavu Moskve da je anektirala četiri regije Ukrajine.

Na pitanje lista POLITICO podupire li ulazak Ukrajine u NATO, Pelosi je odbila izričito podržati kandidaturu, ali je rekla da podržava “sigurnosno jamstvo” za Kijev.

“Vrlo smo predani demokraciji u Ukrajini”, rekla je Pelosi. “Pobijedimo u ovom ratu. Ali bila bih za to da imaju sigurnosno jamstvo.”

Dok je Pelosi govorila, zastupnici su ugostili skupinu ukrajinskih parlamentaraca ispred zgrade Capitola, gdje je isporučena drugačija poruka.

Ukrajinska borba je razlog zašto smo uopće osnovali NATO,” rekao je zastupnik Mike Quigley (D-Ill.), koji je nedavno putovao u Kijev i sastao se sa Zelenskim.

Nakon Drugog svjetskog rata shvatili smo da se ne može dopustiti autoritarnom režimu da zbriše demokratsku zemlju. Mislim da ovo moramo podržati”, kazao je Mike.

Mike Quigley i Volodimir Zelenski

Objava Ukrajine da traži ubrzani ulazak u NATO bila je iznenađenje za Bidenovu administraciju, prema dvojici američkih dužnosnika upoznatih s internim raspravama.

Članstvo Ukrajine u NATO-u dugo je bilo trnovita tema u Washingtonu zbog članka 5 povelje, koji zahtijeva od SAD-a da vojno brani svaku državu članicu koja je napadnuta. Kako je vjerojatnost veće ruske invazije rasla u prošlom desetljeću, Ukrajina je tražila ta sigurnosna jamstva iako su mnogi u SAD-u postali zabrinuti zbog mogućnosti ratovanja s Rusijom.

Ranije u petak, Zelenski je održao video obraćanje tražeći brzi prijem u NATO, nakon Putinove izjave da će četiri teritorija na istoku Ukrajine postati dio Rusije.

Tijekom svog obraćanja, Putin je pozvao Kijev da prekine vojnu akciju i rekao da je Moskva otvorena za pregovore i dodao da na ponuđenim pregovorima s Ukrajinom neće raspravljati o statusu svojih novih regija.

Zelenski je u vlastitom obraćanju odgovorio da, iako je Ukrajina otvorena za pregovore, to je “nemoguće” učiniti s Putinom, te bi moralo biti s drugim ruskim predsjednikom.

David Arakhamia, ukrajinski zastupnik koji se u petak pridružio zastupnicima u Washingtonu, rekao je “spremni smo razgovarati s Rusijom, ali ne i s Putinom”. Arahamia je također obećao da će Ukrajina “nasilno” vratiti istočne teritorije koje su bile pripojene.