Skip to content

Ukrajinska kontraofanziva: Oslobodili smo tri sela, kaže Kijev

Ukrajina je objavila da je oslobodila tri sela na jugoistoku zemlje u prvim pobjedama svoje dugo očekivane kontraofanzive.

Iako je zauzimanje ova tri sela najveći napredak posljednjih dana, naselja su relativno mala. Prije rata, Blagodatne (jedno od sela) je imalo samo 1.000 stanovnika, piše BBC.

Već je poznato od ranije da su se ruske snage povukle iz Blagodatna i Neskučnoje, da bi se vratile u Neskučnoje i ponovo povukle.

Na snimku koji su proukrajinski nalozi podijelili na društvenim mrežama, mogli su se vidjeti vojnici kako podižu ukrajinsku zastavu ispred zapaljene zgrade u Blagodatnom.

Državna granična straža je objavila video snimke na kojima se vide kijevske snage koje objavljuju da se “Neskučnoje iz regiona Donjecka vraća pod ukrajinsku zastavu”. U međuvremenu, zamjenica ministra odbrane Hanna Maliar je u snimku Telegrama tvrdila da su ukrajinske snage zauzele i selo Makarivka.

Vojni glasnogovornik je rekao da su ovi uspjesi prve lokalizirane pobjede u kontraofanzivi.

James Voterhaus, BBC-jev dopisnik iz Ukrajine, ima nekoliko riječi da ublaži entuzijazam zbog vijesti iz Kijeva o oslobađanju jednog sela na jugu Ukrajine, te je napisao:

“Prizor vojnika koji ponovo oslobađaju sela je uzbudljiv za Kijev i njegove saveznike. Ono o čemu ćemo manje čuti je gdje je napredak sporiji ili nepostojeći. U regiji Zaporožja, mnogi ljudi i oprema su izgubljeni dok Ukrajina istražuje slabosti”, napisao je James na Tviteru.

Uništena ukrajinska oprema na samo jednom polju kod Orekhova u Zaporožju

“Tri od šest vozila za čišćenje mina Leopard 2R koje je Finska donirala Ukrajini izgubljena su na istom polju. I sa drugim vozilima na terenu, ovo je ogroman gubitak za brigadu, bez obzira na sve”, napisao je finski nezavisni novinar John Helin koji s ebavi analizom rata u Ukrajini.

S druge strane, ruski kanali javljaju o novom povlačenju ruskih snaga sa ovog područja.

Pretpostavlja se da bi ruska vojska mogla nastaviti s povlačenjem ispod linije Staromlinovke jer tamo, par kilometara dalje, nastupa ‘zmajeva’ odbrana generala Surovikina.

Ukrajinski generalštab je u ponedjeljak objavio da je u proteklom danu bilo 25 sukoba.

Dvadeset pet bitaka odigralo se tokom proteklog dana kod istočnog grada Bahmuta i južnije kod Avdiivka i Mariinke, sve u Donjeckoj oblasti, ali i kod Bilohorivke u oblasti Lugansk, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.