Skip to content

UKRAJINSKA OFANZIVA: Napredak od 200 metara do jednog kilometra – Ministarstvo odbrane

Zamjenica ministra odbrane Anna Malyar izvještava o napretku ofanzive Oružanih snaga Ukrajine na jugu.

Prema njezinim riječima, borbe se nastavljaju u područjima Male Tokmačke, Novodanilovke, kao i kod Makarovke u smjeru Orehovski.

Zamjenica ministra potvrđuje da su oružane snage Ukrajine napredovale od 0,5 do 1 kilometar u smjeru Berdjanska.

Također, prema zamjenici, vode se borbe za Yagodnoye u smjeru Bahmuta, gdje su Oružane snage Ukrajine napredovale 250 metara u području akumulacije Berkhovsky.

Malyar naziva još jedno područje ofanzivnih operacija Oružanih snaga Ukrajine – Toretskoye. Tamo je ukrajinska vojska u jednom danu napredovala 200 metara.

Prema MORH-u, Rusi na sve moguće načine pokušavaju zadržati zauzete položaje i konstantno pokušavaju izvršiti protunapad oklopnom tehnikom i masovnom upotrebom ATGM-a i bespilotnih letjelica kamikaza.

Jučer je zamjenik ministra vanjskih poslova Andrej Melnik pozvao Njemačku da prebaci više tenkova Leopard 2 i drugih oklopnih vozila za protuofanzivu Oružanih snaga Ukrajine.

On smatra da Berlin može bezbolno osigurati tri puta više tenkova Leopard 2 nego sada (18 jedinica), budući da Bundeswehr ima 300 tenkova.

Njemački ministar obrane Boris Pistorius rekao je da Njemačka neće moći nadoknaditi Ukrajini svaki izgubljeni tenk tokom ofanzive.

“Nećemo moći zamijeniti svaki tenk koji je trenutno izgubljen, ali ono što radimo je nastavak isporuke obnovljenih tenkova Leopard 1A5 od jula. A bit će ih preko 100 do kraja godine”, rekao je Pistorius za NTV.

Ranije su zapadni mediji pisali da je Ukrajina pretrpjela značajne gubitke u oklopnoj tehnici i ljudstvu pokušavajući napasti dobro utvrđene ruske položaje u regiji Zaporožje.