Skip to content

“Ukrajinska pobjeda je nemoguća. Ostat će bez vojnika prije Rusa”, kaže Orban

U intervjuu za WELT i druge medije, mađarski premijer Viktor Orban vjeruje da će Kijev prije ostati bez vojnika nego Moskva, nazvao je Ukrajinu nesuverenom državom, a sankcije Rusiji “jednostavnim promašajem”, te da bi Sjedinjene Države i Rusija trebale pregovarati o miru kako bi spasile Ukrajinu.

“Problem je što će Ukrajinci ostati bez vojnika prije nego Rusi. I to će na kraju biti odlučujući faktor”, rekao je Orban.

Zato on zagovara “uvijek mir, mir, mir”. Inače će zemlja izgubiti “ogromne količine bogatstva i mnogo života” i doći će do “nezamislivog razaranja”. Mir sada znači prekid vatre.

Pobunu Jevgenija Prigožina smatra “besmislenom”, a isporuke oružja Ukrajini “nesporazumom”.

“Putin je predsjednik Rusije i ako neko nagađa da će on ‘pasti’ tamo i da bi ga mogli drugi zamijeniti, onda vi ne razumijete ruski narod i rusku strukturu moći”, rekao je političar.

Orban je istaknuo da mu je stalo do spašavanja Ukrajine, a jedinu mogućnost za to vidi “da Amerikanci počnu pregovarati s Rusima i sklope sporazum o sigurnosnoj arhitekturi i u toj sigurnosnoj arhitekturi nađu mjesto za Ukrajinu”.

Također je uskratio Ukrajini isključivo pravo odlučivanja o toku rata.

“Ukrajina više nije suverena zemlja. Nemaju novca, nemaju oružja. Oni se mogu boriti samo zato što ih mi na Zapadu podržavamo”, tvrdi Orban.

Istodobno, po njegovom mišljenju, Zapad također ima pravo “dati ili ne dati oružje i novac”.

Orban smatra da je politika sankcija EU- a i njezine predsjednice Komisije Ursule von der Leyen prema Rusiji propala.

Sankcijama su htjeli baciti Rusiju na koljena i time približiti mir. – Ništa se od toga nije dogodilo. Iznenadio se “što mi – na čelu s povjerenicom, Njemicom – nismo u stanju osmisliti sankcije na odgovarajući način”. Bio je to “jednostavno promašaj”.

Sada je pitanje razjašnjenja: “Što je cilj, kako ga želimo postići?”

Orban je skeptičan u vezi s namjerom NATO-a da Ukrajini da sigurnosna jamstva na summitu u srpnju u Vilniusu.

To “nije mađarska ideja”, vjerovatno je došla iz stožera NATO-a.

Istodobno, Orban je ostavio otvorenim pitanje može li Ukrajina nakon završetka rata postati članica NATO-a.

Ranije je Orban više puta rekao da Ukrajina nije sposobna dobiti rat protiv Ruske Federacije. I početkom juna, on je pozvao da se spriječi ofanzivu Oružanih snaga Ukrajine, budući da je prepuna velikih gubitaka.