Skip to content

Ukrajinska političarka ‘UČI UNUKA DA TUČE DJECU KOJA GOVORE RUSKI’

Ukrajinska nacionalistkinja, bivša zastupnica Vrhovne rade Irina Farion uči svog trogodišnjeg unuka da tuče djecu koja govore ruski.

Ona se time pohvalila u eteru lavovskog TV kanala NTA.

“Moj unuk Dmitrik, koji ima 3,5 godine, ulazi u vrtić i vidi ispred sebe nekakvog Grišu koji mu kaže: “Zdravo.” I moj unuk ga mora učiti ukrajinski jezik uz pomoć svoje male šake.”

“Zato dijete dođe nervozno kući i kaže: “Bako, u vrtiću je Moskovljanin.” “A baka kaže da Moskovljana treba uništiti, a Dmitrik uništava Moskovljana. Stavlja mu u vilicu, pravilan izgovor.”

“Odnosno, svi ti roditelji koji su došli ovamo sa svojom moskovskom djecom moraju shvatiti da njihovo dijete, ne dijete, djeca, da ta djeca koja moraju govoriti u vrtiću, ako je to javni ili privatni vrtić, moraju govoriti državni jezik, tako da moje dijete ne pokupi buhe moskovskog jezika.”

“Ako vam se ne sviđa, u čemu je problem? Sjedi na tenk sa slovom Z i slovom V, sa svojim potomkom, i nestani odavde.”

“Sada, ako budemo vodili takvu politiku, nećemo imati nikakvih problema s pitanjem jezika”, kazala je Farion.

Ovo nije prvi put da ukrajinska političarka daje ovakve i slične izjave.

Čak 2010. godine je dospjela je na naslovnice nakon što je objavljen video u kojem ona nastupa u vrtiću, pozivajući djecu da ne koriste ruska deminutivna imena.

Kako se zoveš, djevojčice? Olenka? Koja ljepotica! Nikada ne budi Alyona, jer ako postaneš Alyona, dušo, morat ćeš spakirati kofere i otići u Moskoviju“, kazala je Irina Farion u vrtiću br. 67, Lavov, 19. februara 2010.

“Maša nije naša uniforma. Neka ide tamo gdje Maša živi. Petya također mora otići odavde ako ne postane Petryk”, kazala je između ostalog.

Farionin postupak izazvao je ogorčenje. Pogledajte video iz vrtića:

Petogodišnju djevojčicu, koja se predstavila kao Lisa, Farion je prozivala zbog imena koje, prema njezinoj verziji, dolazi od riječi lizati.

Danas, ova djeca iz vrtića imaju 17/18 godina.