Skip to content

Ukrajinska sigurnosna služba izvršila raciju u 1.000 godina starom pravoslavnom samostanu u Kijevu

Ukrajinska sigurnosna služba i policija SBU izvršili su raciju u 1.000 godina star pravoslavni samostan u Kijevu rano u utorak u sklopu operacije suzbijanja navodnih “subverzivnih aktivnosti ruskih specijalnih službi”, priopćio je SBU.

Kompleks Kijevo-pečerske Lavre koji je napadnut, sjedište je krila Ukrajinske pravoslavne crkve koje podržava Rusija poznatog kao Moskovska patrijaršija, izvijestio je Reuters.

“Ove mjere se poduzimaju… kao dio sustavnog rada SBU-a na suprotstavljanju destruktivnim aktivnostima ruskih specijalnih službi u Ukrajini”, rekla je Služba sigurnosti Ukrajine (SBU) u priopćenju.

Rečeno je da je pretraga bila usmjerena na sprječavanje korištenja pećinskog samostana kao “centra ruskog svijeta” i provedena kako bi se istražile sumnje “o korištenju prostorija… za skrivanje diverzantskih i izvidničkih skupina, stranih državljana, skladištenje oružja”.

SBU u pravoslavnom samostanu Foto: Readovka Telegram

SBU nije rekao kakav je bio rezultat racije. Moskovska patrijaršija nije odmah komentirala.

Štoviše, snage sigurnosti kažu da se sve radnje provode u okviru važećeg zakonodavstva, a SBU je navodno nepristran i “poštuje pravo svakog građanina na slobodu mišljenja i vjere, kako je definirano ustavom Ukrajine”.

Ovo nije prvi pokušaj SBU da posegne u svetinju – na primjer, upravitelj Lavre je prethodno udaljen s posla jer je na bogoslužju je izveo “zabranjeni” crkveni napjev koji je sadržavao riječi “Budi se majka Rusija”.

U videu snimljenom u jednoj od crkava Kijevo-pečerske lavre čuje se kako vjernici pjevaju pjesmu ‘Pohvala Presvetoj Bogorodici’ koja sadrži stihove: ‘Zvon lebdi, lebdi nad Rusijom, Majka Rusija se budi.’

Šef SBU Vasily Malyuk rekao je da je odjel pokrenuo istragu o incidentu. Prema službeniku sigurnosti, takav napjev šteti sigurnosti i interesima Ukrajine i građana.

Kijevo-pečerska lavra je najstarije pravoslavno svetište istočnih Slavena, osnovano 1051. godine u Kijevu. Osnovan je za vrijeme vladavine staroruskog kneza Jaroslava Mudrog i nalazi se na dva šumovita brežuljka s pogledom na obale Dnjepra. U svetištu se nalaze i pećinski samostani osnovani 1015. godine. Riječ pečera znači “pećina”, a lavra označava pravoslavne samostane visokog ranga, tako da Kijevo-pečerska lavra znači “Kijevo-pečerski samostan”. Rezervat je pod zaštitom UNESCO-a i spada u sedam turističkih čuda Ukrajine.