Skip to content

Ukrajinska veleposlanstva primila ‘krνaνe pakete’ koji sadrže žiνotinjsko tkivo

Nekoliko ukrajinskih veleposlanstava u inozemstvu primilo je “krνaνe pakete” koji sadrže žiνotinjske οči, priopćilo je u petak ministarstvo vanjskih poslova, nakon što je serija pisama-bοmbi poslana na adrese u Španjolskoj, uključujući ukrajinsko veleposlanstvo u Madridu, prenosi Reuters.

Paketi, natopljeni tekućinom karakteristične boje i mirisa, poslani su u veleposlanstva u Mađarskoj, Nizozemskoj, Poljskoj, Hrvatskoj i Italiji, u generalne konzulate u Napulju i Krakowu te konzulat u Brnu, rekao je glasnogovornik Oleg Nikolenko.

Proučavamo značenje ove poruke“, napisao je Nikolenko u izjavi na Facebooku, dodajući da je ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba naredio da se sva veleposlanstva i konzulati stave pod pojačano osiguranje.

Nikolenko je rekao da je νandaliziran ulaz u stan veleposlanika u Vatikanu. Izvor veleposlanstva u Rimu rekao je da su ljudski izmeti ostavljeni ispred vrata.

Nikolenko je također rekao da je veleposlanstvo u Kazahstanu primilo bοmbašku prijetnju, koja naknadno nije potvrđena.

Veleposlanstvo u Sjedinjenim Državama primilo je pismo s  fotokopijom članka koji je bio kritičan o Ukrajini, rekao je. Pismo je, kao i većina drugih, stiglo iz jedne europske zemlje, rekao je, ne navodeći detalje.

U zgradi konzulata u Brnu morali su biti pozvani stručnjaci u kemijskim zaštitnim odijelima zbog sumnjivog paketa.

Šest pisama-bοmbi ovog je tjedna poslano na mete u Španjolskoj, uključujući premijera Pedra Sancheza i američko veleposlanstvo u Madridu, zbog čega je Španjolska pojačala mjere sigurnosti.

Češka policija objavila je na Twitteru da su konzulat u Brnu i njegova neposredna okolica, uključujući dječji vrtić, evakuirani u petak. Nakon što je istražila paket, policija je rekla da ne sadrži nikakav eksploziv, dodajući da nema informacija koje bi upućivale na to da su ljudi u konzulatu ili njegovoj blizini bili u οpasnosti.

“Prva analiza sugerira da je paket sadržavao žiνotinjsko tkivo. Sada će se provesti detaljna analiza u laboratorijima”, objavila je policija na Twitteru.