Skip to content

Ukrajinske jedinice približavaju se gradu Lymanu, javlja Reuters

Istog dana kada se Kremlj sprema proglasiti Donjeck i još četiri regije novim dijelovima Rusije, ukrajinske jedinice približavaju se gradu Lymanu u sjevernom Donjecku, javlja Reuters.

Zauzimanje grada na sjeveru regije Donjeck moglo bi otvoriti put Ukrajini za prodor u susjednu pokrajinu Lugansk.

Ukrajinska interaktivna mapa

Grad, koji je Rusija zauzela u svibnju, željezničko je čvorište i važan za ruske opskrbne linije za okupirana područja Donbasa. Uspije li Ukrajina ponovno zauzeti Lyman, uspostavili su mostobran za daljnju ofenzivu na dijelove susjedne regije Luhansk pod kontrolom Rusije.

Postoje naznake da su ruske jedinice koje brane grad sada opkoljene, a prema riječima stručnjaka samo je pitanje vremena kada će odustati, piše Reuters.

Konrad Muzyka, direktor vojnog savjetovanja Rochan u Poljskoj, rekao je da se ruske snage pokušavaju održati u Lymanu kako bi kupile vrijeme za pripremu obrambenih linija i da će grad pasti pod Kijev.

“Rusi pokušavaju odgoditi ukrajinske akcije što je više moguće kako bi mogli stvoriti ili unaprijediti svoju crtu obrane između Severodonjecka i granice s Rusijom”, rekao je.

Zelenski je rekao Ukrajincima u svom noćnom govoru u utorak da ima “dobre vijesti” s fronte, iako nije razjašnjavao.

Ukrajinski guverner regije Lugansk rekao je ovaj tjedan: “Kad se situacija oko Lymana riješi, tada možemo pomno pratiti akcije ukrajinske vojske jer je Lyman blizu rijeke, a na drugoj obali počinje regija Luhansk.”

“Vrijeme nam baš i ne ide na ruku, ali generalno, ipak mislim da ćemo uskoro dobiti rezultat”, rekao je.

U četvrtak je ruski opunomoćenik u regiji Donjecka rekao da je “prilično napeto” i “teško” u Lymanu i da kijevske snage neprestano pokušavaju napadati.

“Naravno da razumijemo da će se takvi pokušaji nastaviti, u ovom trenutku naše jedinice mogu odbiti sve te napade”, rekao je dužnosnik, a prenosi ruska novinska agencija Tass.