Skip to content

Ukrajinski diverzanti ušli na teritorij Rusije: Tvrde da su zauzeli pogranično selo Kozinka

U jutarnjim satima ukrajinski telegram kanali izvještavaju o početku ofenzive jedinica iz ruskih redova koji se bore za Ukrajinu na području Belgorodske oblasti.

Ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe “Ruski dobrovoljačkog korpus” i “Legija slobodna Rusija” ušli su na teritorij Graivoronskog okruga, potvrdio  je guverner Vjačeslav Gladkov na svom Telegram kanalu.

Na ukrajinskim javnim stranicama pojavila su se izvješća da je kontrolni punkt u Graivoronu uništen topničkom vatrom. Kao i video na kojem navodno ukrajinski tenk vozi preko njega.

Nedugo nakon toga diverzanti su izvijestili su da su preuzeli kontrolu nad selom Kozinka u Belgorodskoj oblasti Ruske Federacije (Graivoronski okrug), javlja Strana.

U Kozinki se nalazi kontrolni punkt “Graivoron” na granici Ukrajine i Rusije.

Ranije su se na ukrajinskim Telegram kanalima pojavile video snimke tenkova i drugih oklopnih vozila u blizini zgrade uništenog kontrolnog punkta. Postoje i video snimke, navodno iz unutrašnjosti tačke gdje se vidi mrtaν vojnik.

Sve se to aktivno objavljuje na ukrajinskim telegram kanalima.

Ruska vojna javnost piše da je ukrajinska oklopna tehnika ušla na kontrolni punkt Graivoron, a sastoji se od tenka T-72, dvije jedinice HMMWV, Cougara i KrAZ-a. Prije upada diverzanata regija je bila pod granatiranjem nekoliko sati.

Tvrde da su se graničari povukli na “ranije opremljene obrambene linije” nakon čega su ukrajinske snage pogođene vatrom.

Belgorodski telegram kanali javljaju da je u tijeku bitka u području Kozinki, Gory-Podil i Glotovo.

Također, lokalni telegram kanali javljaju da se “ukrajinski DRG” nalazi u Domu kulture u selu Gora-Podil (sjeveroistočno od Kozinke). Ruska vojska puca na njega.

“U tijeku je rad na njihovom istiskivanju s ruskog teritorija i uništavanju ove diverzantske skupine. Na licu mjesta ima dovoljno snaga i sredstava. Savršeno razumijemo svrhu takve sabotaže – odvratiti pozornost od smjera Bahmut, minimizirati politički učinak gubitak Artemovska od ukrajinske strane”, rekao je danas tiskovni tajnik predsjednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov.