Skip to content

UKRAJINSKI I FILIPINSKI MORNARI SPASILI RUSKU POSADU koja je bila u nevolji u Tihom oceanu

Ruski trimaran Russian Ocean Way, koji je plovio oko svijeta, upao je u jaku oluju u Tihom oceanu. Budući da se nalazio 850 milja istočno od Uskršnjeg otoka i 1000 milja od obale Čilea, posada je uputila poziv u pomoć 16. marta. Tri Rusa koji su bili na brodu spasila je ukrajinsko-filipinska posada broda za rasuti teret Sounion, koju je predvodio ukrajinski kapetan iz Mariupola.

Kako prenosi Cenzοr. NE o ovom događaju Sibir. Stvarnosti ispričao je kapetan ruskog broda, Stanislav Berezkin.

Rusi su isplovili u januaru 2021. iz Kronstadta i od tada su prešli više od 13.300 nautičkih milja, uključujući obale 13 zemalja. Oluja od 40 čvorova (20 m/s) na koju su naletjeli blizu Latinske Amerike izbacila je njihov brod iz kontrole i gotovo ih uništila.

Rusi su otkrili ozbiljan kvar na upravljačkom mehanizmu nakon oluje. Kada je postalo jasno da se kvar ne može otkloniti samostalno, posada je uputila poziv u pomoć. Potraga za trimaranom trajala je pet sati. Uspon Rusa na brod za rasuti teret trajao je još nekoliko sati zbog snažnih valova.

Kada je posada “Ruskog oceanskog puta” bila na brodu za rasuti teret, “Sounion” je uzeo ruski brod za tegljenje. Tada su Rusi saznali da su ih spasili Ukrajinci.

“Osjećao sam da sam na mjestu gdje nema rasa i nacionalnosti, gdje će ti pomoći bez obzira na to koji jezik govoriš, kakvu boju kože i oblik očiju imaš. U moru smo svi na istoj udaljenosti od Boga – na dohvat ruke”, rekao je Berezkin, kapetan ruskog broda.

Posadu čine Stanislav Berezkin iz Novosibirska, Yevhen Kovalevskyi iz Tomska i Yehor Muzileev iz Naberezhny Chuvnyi (sada živi u Brazilu). Svi sudionici ruske ekspedicije ostali su živi zahvaljujući akcijama posade broda za rasuti teret Sounion, koja ih je uspjela ukrcati i pružiti prvu pomoć. Trenutno se posada vraća u Čile na ukrajinskom teretnom brodu.