Skip to content

Ukrajinski ministar: Dogovor o crnomorskom žitu je neizvjestan jer Putin nije ‘mentalno zdrav’

Ukrajinski ministar agrarne politike Mykola Solsky rekao je danas da ne može predvidjeti hoće li dogovor postignut s UN-om i Turskom o izvozu žitarica preko Crnog mora biti produžen jer je ruski predsjednik Vladimir Putin previše “mentalno” nestabilan, piše POLITICO.

Govoreći na POLITICO-ovom samitu o budućnosti hrane i poljoprivrede u Parizu, Solsky je rekao da je “teško razgovarati” o šansama za nastavak sporazuma – koji Ukrajini omogućuje vođenje pomorske trgovine unatoč ratu s Rusijom – za koji se očekuje da istječe u studenom.

“O tim šansama uvijek možete razgovarati s psihički zdravom osobom. U ovoj situaciji to nije tako”, rekao je Solsky putem videolinka.

Unatoč pristanku na dogovor u srpnju, Putin ga je kritizirao posljednjih tjedana, tvrdeći da velika većina izvezenog žita odlazi u bogate zemlje u Europi, a ne u ranjive zemlje kojima je to najpotrebnije. Takve primjedbe izazvale su sumnju da će ugovor biti obnovljen.

“Vrlo je teško bilo što planirati”, rekao je Solsky. Dodao je da Ukrajina radi s UN-om i Turskom na produljenju sporazuma, koji je od vitalnog značaja za ukrajinsko gospodarstvo i za zemlje nesigurne hrane, posebno u Africi.

“Mislim da će produženje sporazuma biti vrlo zabrinjavajuće pitanje za nas sve do trenutka kada bude potpisan”, rekao je Solsky. “Dogovorit ćemo se hoće li se to dogoditi ili ne bliže kraju [dogovora].”

Pročitajte još… “VLADAVINA DOLARA SE RUŠI. Zvona zvone američkom gospodarstvu koje plaća danak svijetu.”