Skip to content

Ukrajinski ministar: “Hvala na tenkovima, ‘borbeni avioni’ su sljedeći cilj

Ukrajinski ministar vanjskih poslova zahvalio se svom poljskom kolegi na obećanju tenkova i kaže da su “borbeni avioni, sankcije i Formula mira” sljedeći cilj.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova rekao je u srijedu da je u telefonskom razgovoru zahvalio svom poljskom kolegi što je predvodio obećanje borbenih tenkova Leopard 2.

“Razgovarao sam s @RauZbigniewom i zahvalio Poljskoj koja je bila prva zemlja koja je javno objavila isporuku Leoparda 2, čime je presudno pridonijela formiranju tenkovske koalicije. Pred nama su novi zadaci: borbeni avioni zapadnog tipa, sankcije, provedba Formule mira”, rekao je Dmytro Kuleba na Twitteru.

Rekao je da su njih dvojica razgovarali o tome kako bolje podržati putnički i teretni željeznički promet između Poljske i Ukrajine.

Za Ukrajinu i partnere ništa nije nemoguće. Pozivam sve nove partnere koji imaju tenkove Leopard 2 u službi da se pridruže koaliciji i osiguraju ih u što većem broju“, tweetao je ranije.

Pomoćnik ukrajinske predsjedničke administracije Mykhailo Podolyak rekao je za CNN prošli tjedan da Kijev želi “300 do 400 ovih tenkova”, za koje je rekao da bi mogli “naglo ubrzati tempo rata i pokrenuti završnu fazu”.

CNN ne može potvrditi ukupan broj tenkova Leopard 2 koji će biti isporučeni, ali obećanja najmanje pet zemalja znače da će ukrajinska vojska dobiti desetke tenkova.

Evo pogleda što su zemlje do sada obećale:

Njemačka: Berlin je rekao da će osigurati 14 tenkova Leopard 2, što je opisao kao “prvi korak“.

Poljska: Visoki savjetnik poljskog predsjednika za vanjsku politiku rekao je za CNN da je Varšava htjela poslati “jednu četu” tenkova. Marcin Przydacz, šef predsjedničkog ureda za međunarodnu politiku, nije želio točno precizirati koliko tenkova Poljska namjerava poslati, ali je rekao da četu tenkova obično čini “između 10 i 14 vozila Leopard 2”.

Nizozemska: Premijer Mark Rutte izjavio je u srijedu za CNN-ovu podružnicu RTL News da će njegova vlada “ozbiljno razmotriti” kupnju 18 tenkova Leopard 2 koje iznajmljuje od Njemačke i njihovo slanje u Ukrajinu. Nizozemska ne posjeduje nijedan od tenkova.

Norveška: Dva medija sa sjedištem u Oslu izvijestile su u utorak da norveška vlada razmatra hoće li poslati neke od svojih tenkova Leopard 2 u Ukrajinu, prema Reutersu. Dagens Naeringsliv je izvijestio da bi Norveška mogla doprinijeti između 4 i 8 od 36 tenkova Leopard 2 u zemlji. Norveški ministar obrane rekao je za CNN: “Ne želimo komentirati ova razmatranja ili bilo kakve tekuće ili buduće doprinose.”

Španjolska: Ministrica obrane Margarita Robles rekla je da je Madrid voljan poslati neke od svojih tenkova Leopard 2 u Ukrajinu, izvijestila je u srijedu španjolska državna novinska agencija EFE. Međutim, Robles je rekao da nije odmah moguće odrediti koliko bi tenkova moglo biti poslano.

Uz Leopard 2s, SAD dovršava planove za slanje približno 30 glavnih borbenih tenkova Abrams u Ukrajinu, izjavila su u utorak za CNN dva američka dužnosnika upoznata s raspravama. Međutim, ono što se također izvještava je da bi mogli proći mjeseci ili čak godine prije nego što obećani Abramsi budu spremni za borbenu upotrebu u Ukrajini,  Spiegel citira New York Times.

Velika Britanija je već najavila da će poslati 12 svojih tenkova Challenger 2 kao pomoć ukrajinskoj ofenzivi.

PROČITAJTE JOŠ… Savjetnik Zelenskog predviđa udare na ‘lijene i razmažene’ gradove Rusije, Moskvu, Sankt Peterburg i Jekaterinburg