Skip to content

Ukrajinski ministar obrane: Mi smo de facto članica NATO saveza

Ukrajina je postala de facto članica NATO saveza, kaže ukrajinski ministar obrane, dok su zapadne zemlje, nekoć zabrinute da bi se vojna pomoć mogla shvatiti kao eskalacija od strane Rusije, promijenile svoj “pristup razmišljanja”.

U intervjuu za BBC, Oleksii Reznikov rekao je kako je siguran da će Ukrajina dobiti dugo traženo oružje, uključujući tenkove i borbene zrakoplove, jer se čini da se i Ukrajina i Rusija pripremaju za nove ofenzive u proljeće.

“Ova zabrinutost oko sljedeće razine eskalacije za mene je neka vrsta protokola”, rekao je Reznikov.

Ukrajina kao zemlja, i oružane snage Ukrajine, postale su članica NATO-a. De facto, ne ‘de jure’ (po zakonu). Zato što imamo oružje i razumijevanje kako ga koristiti (…) Siguran sam da ćemo u bliskoj budućnosti postati članica NATO-a, de jure (po zakonu).”

Ruski predsjednik Vladimir Putin svoju je invaziju na Ukrajinu opisao kao egzistencijalnu bitku protiv zapadnih zemalja koje žele oslabiti Rusiju.

Ruske ličnosti su tvrdile da se bore protiv NATO-a u Ukrajini, dok je Zapad opskrbljivao zemlju oružjem.

Ukrajina se godinama nastoji pridružiti vojnom savezu, što je predsjednik Vladimir Putin opisao kao sigurnosnu prijetnju Rusiji.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski založio se za brzo pristupanje, ali nije jasno je li punopravno članstvo nešto što će članice saveza ozbiljno razmotriti čak i nakon što rat završi, unatoč obećanjima podrške.

 

 

 

 

 

 

 

Oleksii Reznikov i Volodimir Zelenski

PROČITAJTE JOŠ… ‘PRONAĐENO TIJELO JEDNOG OD NESTALIH BRITANACA’, javlja Wagner