Skip to content

Ukrajinski nogometaši objavili video Zelenskog kojeg je FIFA zabranila

Bivši vratar “Dynama” i reprezentacije Ukrajine, te izbornik reprezentacije Oleksandr Shovkovskyi među prvim je nogometašima koji su objavili govor predsjednika Ukrajine, koji je trebao biti održan prije finala Svjetskog prvenstva 2022. između Argentine i Francuska.

Ranije je postalo poznato da FIFA nije dopustila emitiranje ovog govora prije utakmice. Utakmica će početi u 17 sati.

Neki dan je kanal CNN objavio da Katar nije bio protiv video obraćanja Zelenskog prije finala, ali je FIFA to zabranila.

Ured predsjednika će distribuirati video bez obzira hoće li ga FIFA emitirati. Odluka o njegovoj blokadi pokazat će da je FIFA izgubila svoje vrijedno razumijevanje nogometa kao igre koja ujedinjuje ljude”, a ne igre koja promiče podjele, citira CNN pismo iz Ureda ukrajinskog predsjednika.

U izjavi za CNN napominje se da još ima vremena da FIFA ispravi svoju pogrešku.

Govor Zelenskog iz priloženog videa:

“Srdačan pozdrav iz Ukrajine svim ljubiteljima nogometa, života i mira! Čestitam cijelom planetu na finalu Svjetskog prvenstva! Danas ćemo vidjeti zajedničku pobjedu – slavlje ljudskog duha.”

“Ovo Svjetsko prvenstvo iznova dokazuje da različite zemlje i narodi mogu odlučiti tko je najjači u poštenoj utakmici, a ne u igri s vatrom. Na zelenom bojištu, a ne na crvenom bojištu. Ovo je san mnogih ljudi! Kad se igrači natječu ali svi uživaju u miru.”

“Svaki bi roditelj volio povesti svog sina na nogometnu utakmicu. Gdje god da je. I svaka bi majka voljela da joj se sin vrati iz rata. Kad god je to bilo. Ukrajina prije svega traži mir!”

“Ponudili smo svijetu formulu za mir koja je apsolutno poštena. Mi smo to predložili jer u ratu nema prvaka, ne može biti remija.”

“Dakle, najavljujem inicijativu za sazivanje Global Peace Formule Summita ove zime. Summit koji će ujediniti sve narode svijeta oko ideje globalnog mira.”

“Tribine stadiona prazne su nakon utakmice, a gradovi ostaju prazni nakon rata. Dakle, ratovi moraju propasti, a mir mora postati prvak, kao što je sada ovdje u Kataru. Svjetsko prvenstvo, a ne svjetski rat. To je moguće!”

“Molimo vas da podržite Ukrajinu i naše napore da vratimo mir. Pridružite se Global Peace Formuli Summitu i postanite pobornik mira. Pogledajmo zajedno finale i kraj rata”, kazao je Zelenski i čestitao Nacionalni dan Katara!