Skip to content

Ukrajinski pilot: Mogao bih naučiti upravljati zapadnim avionom u roku od tri mjeseca

Bojnik Vadim Vorošilov rekao je kako vjeruje da će biti potrebno “do tri mjeseca da nauči sve borbene zadaće” s obzirom na njegovo dugogodišnje iskustvo letenja na MiG-u 29 iz sovjetske ere.

“Inženjeri bi mogli naučiti kako popraviti mlažnjak poput F-16 u sličnom vremenu”, dodao je ukrajinski pilot, jer se “zemaljske posade mogu obučavati istovremeno”, u intervjuu u sklopu najnovije ukrajinske kampanje lobiranja za vojnu pomoć, piše Guardian.

Pogledajte koliko smo ciljeva pogodili starom sovjetskom opremom. Zamislite što bismo učinili da imamo F-16. Dajte nam ove avione i mi bismo postali siguran štit za cijeli demokratski svijet“, rekao je pilot.

Pilot Vadim Vorošilov zvani KARAYA Fotografija: Handout

Ukrajina je već identificirala gotovo 50 pilota kojima će biti dopušteno da napuste zemlju radi obuke i isprva je tražila nabavu popularnog američkog F-16.

Ali taj je napor bio unazađen kada je američki predsjednik Joe Biden prošlog tjedna rekao da za sada ne želi opskrbljivati ​​Ukrajinu lovcima F-16, što je nagnalo Zelenskog da svoju kampanju lobiranja odvede u Ujedinjeno Kraljevstvo, gdje traži RAF Typhoon. Poznato je i da obuka za F-16 traje 3 do 4 godine.

U utorak je premijer Ujedinjenog Kraljevstva Rishi Sunak rekao da će razmotriti može li Ujedinjeno Kraljevstvo postati prva zapadna država koja će Ukrajini donirati borbene avione – ali je zatim upozorio da bi moglo potrajati “tri godine” da se nauči pilotirati Typhoonom RAF-a.

U međuvremenu, vlada Velike Britanije se izjasnila da neće slati borbene avione u Ukrajinu ako postoji rizik za britansku sigurnost.