Skip to content

Ukrajinski zahtjev za zabranjenim oružjem naišao je na odbijanje u Njemačkoj

Na sigurnosnoj konferenciji u Münchenu, ukrajinski ministar infrastrukture pozvao je na isporuku zapaljivog oružja i kazetnog streljiva njegovoj zemlji. Ministarica vanjskih poslova Baerbock reagirala je ‘škrtim’ riječima, piše Spiegel.

Olexander Kubrakow je izrazio želju za fosfornim zapaljivim oružjem i kazetnim streljivom za svoju zemlju – i stoga želi oružje koje je međunarodno zabranjeno.

Na pitanje o ukrajinskoj potražnji, ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock (Zeleni) bila je škrta na riječima u subotu poslijepodne na marginama Münchenske sigurnosne konferencije.

Baerbock je istaknula da se potpora Ukrajini temelji na europskom mirovnom poretku, Povelji Ujedinjenih naroda i međunarodnom humanitarnom pravu – neizravno odbijanje inicijative Kijeva.

Političarka obrane Zelenih Agnieszka Brugger ranije je jasnije odbila ovaj ukrajinski zahtjev.

“Prema međunarodnom pravu, Njemačka ne smije posjedovati, razvijati ili prodavati kazetnu municiju, zbog čega ne možemo niti praktično niti pravno udovoljiti takvom zahtjevu”, kazala je Brugger za SPIEGEL na marginama Münchenske sigurnosne konferencije.

Političar Zelenih Anton Hofreiter također je kritizirao ukrajinski zahtjev za kazetnim i zapaljivim streljivom: “Mislim da je ovaj zahtjev pogrešan“, rekao je predsjednik Europskog odbora njemačkog Bundestaga za informativne kanale RTL i ntv.

“Po mom mišljenju, ovaj nerazboriti zahtjev proizlazi iz očaja jer se ono što je obećano ne provodi dovoljno”, rekao je Hofreiter, misleći na sporu isporuku glavnog borbenog tenka Leopard 2 Ukrajini.

Konvencija o zabrani kazetnog streljiva, koja je stupila na snagu 2010. godine, zabranjuje proizvodnju, distribuciju i upotrebu kazetnog streljiva. Međutim, Rusija i Ukrajina nisu ratificirale tzv. sporazum iz Osla.