Skip to content

Ukrajinski zapovjednik kaže da su Wagnerovi borci prvi “pobjegli” iz Bahmuta

• Ukrajinski zapovjednik bataljona uključenog u napad na ruske položaje u blizini Bahmuta ovog tjedna rekao je CNN-u da su prvi koji su napustili to područje bili Wagnerovi borci, što je u suprotnosti s tvrdnjama zapovjednika plaćeničke skupine da su regularne ruske trupe u početku pobjegle s bojišta u istočnoj Ukrajini.


Malo pozadine: Šef Wagnera optužio je moskovske trupe da su “napustile svoje položaje” na prvoj liniji Bahmuta, ostavljajući duboke pukotine između Wagnerove glave i Kremlja usred ruske nestalne invazije na Ukrajinu.

Rekao je da je “jedna od jedinica MORH-a pobjegla s jednog od naših krila, napuštajući svoje položaje. Svi su pobjegli i [postavili] golu frontu široku gotovo 2 kilometra i duboku 500 metara. Jednostavno su pobjegli odatle.”

 Ipak, zapovjednik ukrajinskog prvog bataljona 3. jurišne brigade, čiji je pozivni znak Rollo, rekao je ekipi CNN-a u istočnoj Ukrajini da su jedinice Wagnera napustile svoju stanicu jugozapadno od grada Bahmuta, dok su trupe 72. brigade ruske vojske ostale i borile se.

Njegove su primjedbe u suprotnosti s izjavama šefa Wagnera Jevgenija Prigožina, koji je optužio 72. brigadu da je napustila svoje položaje, piše CNN.

U jednom trenutku, rekao je Rollo, kijevske su snage upotrijebile snažne rakete HIMARS protiv ruskog pješaštva, koje se okupljalo kako bi ojačalo položaje. Rakete HIMARS, koje su osigurale Sjedinjene Države, obično se koriste na dalekometne ciljeve kao što su skladišta streljiva i imaju reputaciju vrhunske tačnosti.


Rollo je dodao da su ruski vojnici kapitulirali tek nakon što su bili opkoljeni. ‘Proveli smo dva sata pokušavajući ih uvjeriti da se predaju.’

Rekao je da je Prigožin želio okriviti rusku vojsku za neuspjeh, ali oni su bili dobri vojnici i žestoko su se borili. Prigožin je bio lažov, dodao je.

Većina borbi odvijala se u neposrednoj blizini, a ponekad su bili udaljeni samo 20 metara, prema navodima Rolla.

Rollo je komentirao da je najmanje 200 do 300 ruskih vojnika ubijeno, a možda ih je bilo i više.

∗ CNN navodi da nisu bili na terenu u Bahmutu kako bi neovisno potvrdili broj mrtvih.