Skip to content

Ukrajinski zapovjednik: Probili smo najtežu rusku odbranu, sad ćemo brže napredovati

Ukrajinske snage ponovo vjeruju da su probile tešku liniju ruske odbrane na jugu.

Nadamo se da ćemo od sada brže napredovati, rekao je Reutersu zapovjednik koji se bori na jugu.

U srijedu su ukrajinske trupe podigle nacionalnu zastavu u ratom razorenom naselju Robotyne u južnoj regiji Zaporizhzhia, oko 10 km južno od grada Orihiva na prvoj liniji fronta, unatoč tome što su najmanje dvije kuće ostale pod ruskom kontrolom.

Zapovjednik koji je predvodio neke trupe u Robotyne rekao je: Ne stajemo ovdje… Sljedeći je [grad] Berdjansk, a onda još. Svojim sam borcima odmah jasno stavio do znanja: naš cilj nije Robotyne, naš cilj je (Azovsko more). Prošli smo glavne ceste koje su bile minirane. Dolazimo do onih linija gdje možemo ići (naprijed). Siguran sam da ćemo odavde ići brže.

Dodao je o kućama koje su još uvijek pod ruskom kontrolom u Robotyneu: “Borimo se za njih, a onda ćemo imati potpunu kontrolu”.

General Mark Milley, načelnik Zajedničkog štaba američkih snaga, također je izjavio da su ukrajinske trupe uspjele probiti glavnu prvu liniju odbrane koju su Rusi pripremali nekoliko mjeseci. Pritom je ukrajinsku ofenzivu, koja traje već osam sedmica, nazvao “vrlo sporom”.

Podsjetimo, još prije skoro mjesec dana Ukrajina je objavila da su probili prvu rusku liniju odbrane na jugu zemlje.

“Na nekim mjestima” na južnoj liniji fronte, ukrajinska vojska je probila prvu rusku liniju obrane, prešavši na “srednju”, saopštila je 4. avgusta zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maliar.

“I tamo su suočeni s betonskim inženjerijskim utvrdama na dominantnim uzvisinama koje je stvorio neprijatelj. To, naravno, komplicira kretanje naših trupa i borbena djelovanja”, kazala je tada Maliar na nacionalnoj televiziji.

Podsjetimo, dužina “vruće” linije fronte prelazi 1200 kilometara.