Skip to content

Umjetnik PRODAO NEVIDLJIVU SKULPTURU za 18.000 dolara

Nevidljiva skulptura italijanskog umjetnika Salvatorea Garaua, sačinjena od “vazduha i duha”, prodata je za čak 18.000 dolara, prenose svjetski mediji.

Skulptura nazvana “Ja sam” (Lo Sono), prvo prodato “nevidljivo djelo”, postoji, samo ne u “materijalnom obliku”, riječi su italijanskog umjetnika.

Foto printscreen: salvatore_garau Instagram

Djelo je, kako je precizirao Salvatore Garau, više kao neki “vakuum”. Italijanski umjetnik, kome je 67 godina, pojasnio je da je vakuum “mjesto ispunjeno energijom” i dodao:

“Čak i u slučaju da ga ispraznimo i da ne ostane ništa, prema Hajzenbergovom principu neodređenosti, to ‘ništa’ ima specifičnu težinu. Dakle, ima energiju koja se kondenzuje i transformiše u čestice, odnosno nas. Na isti način, postoji Bog i vjerujemo u njega iako ga nikada nismo vidjeli”, objasnio je umjetnik.

Foto printscreen: salvatore_garau Instagram

Predviđeno je da skulptura, iako je nevidljiva, bude izložena u prostoru koji je dimenzija pola sa pola metra kvadratnih. Takođe, to obavezno treba da bude “u privatnom prostoru”, u kome nema nikakvih “opstrukcija” i gdje svijetlo i idealni klimatski uslovi nisu neophodni.

Foto printscreen: salvatore_garau Instagram

Iako se ne vidi, uz skulpturu neimenovani kupac dobio je sertifikat autentičnosti od umjetnika da je “djelo stvarno”.

Salvatore Garau rođen je 1953. godine na Sardiniji, a završio je Akademiju lijepih umjetnosti u Firenci. Prvu samostalnu postavku imao je 1984. godine, a u karijeri je izlagao širom Italije i Evrope, a učestvovao je i na jubilarnom, 50. Bijenalu u Veneciji.

Foto printscreen: salvatore_garau Instagram