Skip to content

UMRLA JE, A NISU SE NI NADVIRILE: 3 KĆERKE OBMANULE MAJKU, PA IH GORKA SUDBINA STIGLA

Majci su tri kćerke uzele sve pare i ostavile je na ulici, samo korist ih je interesovala, a onda ju je četvrta kćer, Rajka Lekić, spasila i podarila miran život do smrti.

Bosanka Rajka Lekić iz Donjeg Vakufa u osamdesetim godinama, sa štapom u ruci, čuva životinje od kojih mnogo mlađi bježe. Cio život se borila da stvori sebi nešto u šta može da se uzda. Uprkos zdravstvenim problemima, i sudbini koja je nije mazila, uvijek nađe razlog za osmjeh. Majka četvoro djece živi u planinskom kraju punom vukova i medvjeda, ali za nju prepreka nema.

– Imam 17 koza, pred zimu pola prodam, da imam ostatak da prehranim i tako svake godine. Herpes po koljenima i leđima me muči. Imam i tumor, sve se sastalo, dabogda nestalo. Ne može se iz ove kože u drugu – priča ova nevjerovatna žena, šaleći se na svoj račun.

Iako nije mogla ni da nasluti ni u snu da su njene rođene sestre bile u stanju da obmanu njihovu majku, upravo takva situacija je zadesila.

– Ima pokvarenih duša. U mene je mati nas pet imala. Za jedan dan su joj umrli sin od osam godina i otac. Napatila se sa nama. Kada je postala nemoćna, imala je ušteđenih 7.500 hiljada maraka. Sestre su je zvale kod njih i čim su dobile ključ, pare su uzele. Onda su htjele da kreče, pa je izbacile sa cekerom. Dovela sam je kod mene, plašila se šta će joj reći moj muž Ilija. Svi su je prihvatili. Umrla je kod mene, nisu se ni nadvirile – priča Rajka kroz uzdah.

Ostalo je iza nje dvije krave, troje teladi, 13 ovaca i novac.

– Kad su sve to potrošile, izbacile su je, ali na fin način, jer su kao htjele da renoviraju. Eto kakvih duša ima. Dok ima koristi, svi hoće, kad nema – ništa. Dvije su mi sestre umrle, ostala je najmlađa, koja je najbolesnija. Brinem o njoj koliko mogu. Nije im donio sreću taj novac, samo smo se razrodile.

Dodaje da su sve okolne kuće u selu izgrađene na njihovoj zemlji, ali je njen muž, gazda kuće, rasprodavao svaku parcelu koju mu je neko zatražio.

– Pomagao je svoje, a oni su mu “fino” vratili. Izdržavao je i oca, i majku. Sve što odgaji, proda i pare njima. Bila je tu mnogo neslaganja i nepravde. Na kraju sam ih sve izmirila – objašnjava Rajka.