Skip to content

Umro milijarder koji je rekao da će živeti zauvek

Americki medijski magnat Samner Redston, u čijem su vlasništvu CBS i Viacom, umro je u utorak u 97. godini, saopštio je porodični holding National Amusements.

Predsednik Upravnog odbora CBS-a i Viacoma bio je do 2016. kada je zbog narušenog zdravlja odstupio s dužnosti, dok se njegova porodica, većinski vlasnik, borila za kontrolu s vođstvom tih kompanija.

Te su dve kompanije krajem 2019. postale deo društva koje upravlja televizijskim mrežama CBS, MTV, Comedy Central, Nickelodeon i Showtime i čuvenim filmskim studijima Paramount i Miramax, prenosi SEEbiz.

Društvo se po prihodima može meriti s najvećim američkim televizijskim i filmskim kompanijama, kao što su Disney, Time Warner i 21st Century Fox.

Medijski magnat je rođen kao Samner Marej Rotstein u Bostonu 1923, a prezime jevrejskog porekla promenio je 1940. u Redstoun. Diplomirao je na Harvardu i u Drugom svetskom ratu bio pripadnik obaveštajne službe američke vojske.

Godine 1954. zaposlio se u firmi koju je osnovao njegov otac, kojoj je promenio ime u National Amusements i pretvorio je u jednog od najvećih operatera u SAD, koji je pridoneo i popularizaciji multipleks bioskopa.

Pošto je 1979. nakim čudom preživeo požar, u 1980-ima i 90-ima vodio je nezaboravne bitke za preuzimanje kontrole nad filmskim studijima Paramount, a zatim i nad televizijskim mrežama Viacom (vlasnikom MTV-ja) i CBS.

Viacom je 2000. preuzeo CBS, ali su se kompanije ponovno razdvojile 2006.

Samner Redston se dvaput ženio i ima dvoje dece.

On se često hvalio da će živeti zauvek.

Izvor: Tanjug

Sidebar