Skip to content

UN izrazio zabrinutost zbog ograničenja vjerskih sloboda u Ukrajini

Jučer se po prvi put u istoriji, članovima Vijeća sigurnosti te organizacije obratio predstavnik Ruske Pravoslavne Crkve.

“Osnova mirnog dijaloga potkopava se u Ukrajini pokušajima vlade da uništi kanonsku Ukrajinsku Pravoslavnu Crkvu”, rekao je mitropolit Antoni. Prema njegovim riječima, oduzimanje državljanstva episkopima UPC je “oblik masovne političke represije”.

Pomoćnica glavnog tajnika UN-a za ljudska prava Ilze Brands Keris izrazila je zabrinutost zbog ograničenja vjerskih sloboda u Ukrajini, govoreći tijekom sastanka Vijeća sigurnosti o Ukrajini, navedeno je u poruci na web stranici UN-a.

Glasnogovornica UN-a nazvala je pretrese u prostorijama i hramovima Ukrajinske pravoslavne crkve “uznemirujućim događajima“.

Najmanje tri sveštenika, prema njezinim riječima, sada se suočavaju s kaznenim prijavama, “uključujući i za veleizdaju i poricanje ruske oružane agresije na Ukrajinu”, navodi se u izvješću.

Pozivamo ukrajinske vlasti da osiguraju da se sve takve pretrage prostorija i mjesta bogoslužja provode u potpunom skladu s međunarodnim pravom, da pojedinci koji se suočavaju s kaznenim optužbama imaju pravo na pošteno suđenje i da sve kaznene sankcije uzmu u obzir prava na slobodu mišljenja, slobodnog izražavanja i vjere“, rekla je.

Kerris je također “dijelila zabrinutost Ureda za ljudska prava da bi dva zakona nedavno predstavljena u ukrajinskom parlamentu mogla potkopati pravo na slobodu vjere ili uvjerenja, sadržano u članku 18. Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima.”

Očigledno, govorimo o zakonima koji bi mogli zabraniti aktivnosti UOC u Ukrajini.

Ruski stalni predstavnik pri UN-u Vasilij Nebenzja 14. januara zatražio je sastanak Vijeća sigurnosti UN-a za 17. januara u vezi s progonom disidenata u Ukrajini, kao i zbog progona kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC).