Skip to content

UN objavio pogubljenje 25 ruskih zatvorenika u Ukrajini. Ukrajinske vlasti to demantiraju

Ured UN-a za ljudska prava u Ukrajini objavio je izvješće u kojem su, među ostalim, najavili smaknuće 25 ruskih ratnih zarobljenika u Ukrajini. Priopćenje za javnost o izvješću pojavilo se na web stranici UN-a, piše ukrajinska Strana.ua.

“Duboko smo zabrinuti proizvoljnim pogubljenjima koja smo zabilježili nad 25 ruskih ratnih zarobljenika i osoba koje su prestale sudjelovati u neprijateljstvima koje su počinile Oružane snage Ukrajine. Često se to događalo odmah nakon što su zarobljeni na bojnom polju. Iako znamo da su ukrajinske Vlasti pokrenule istragu u pet slučajeva, kojima su obuhvaćene 22 žrtve, nemamo podataka o bilo kakvom sudskom postupku u vezi s vjerojatnim počiniteljima”, stoji u izvješću.

Također izvještava da je oko 110 ruskih ratnih zarobljenika ispričalo o mučenju ili zΙοstavljanju od strane vojnog osoblja Oružanih snaga Ukrajine, Službe sigurnosti Ukrajine i, u manjoj mjeri, zaposlenika zatvorskih ustanova.

Većina ovih slučajeva dogodila se tijekom ranih faza pritvaranja i ispitivanja. Zarobljenici su premlaćivani, upucani u noge, ranjavani noževima u udove, mučeni elektrošokovima, prijećeno im je seχuaΙnim nasiΙjem ili smrću, uključujući lažna pogubljenja”, Ured je rekao.

Ukrajinski ombudsman Dmytro Lubinets odbacio je ove optužbe, navodi publikacija.

“Iznenađujuće je da tijekom ponovljenih osobnih susreta s voditeljicom misije Matildom Bogner i stalnom koordinatoricom sustava UN-a u Ukrajini Denise Brown nikada nisu pokrenuli pitanje postupanja s ruskim ratnim zarobljenicima… Još jednom naglašavam : Ukrajina se pridržava Ženevskih konvencija, međunarodnog prava i otvorena je za međunarodne organizacije”, napisao je na svom Telegram kanalu.

I Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine oštro je i negativno reagiralo na objavu izvješća.

“Smatramo neprihvatljivim svaljivanje odgovornosti na žrtvu agresije. Ukrajinska strana očekuje da će misija UN-a izbjegavati sve korake koji se mogu smatrati izjednačavanjem žrtve i agresora”, navodi se u priopćenju MVP-a objavljenom na Telegramu. kanal.