Skip to content

UN: Zakonitost američkih jednostranih sankcija protiv Irana upitna je prema međunarodnom pravu

Zakonitost američkih sankcija protiv Irana je upitna sa stajališta međunarodnog prava, stoji u izjavi na web stranici UNHCHR-a.

Stručnjaci UN-a rekli su da su ljudi s talasemijom u Iranu kažnjeni prekomjernim pridržavanjem sankcija Sjedinjenih Država protiv te zemlje, koje su smanjile njihov pristup vitalnim lijekovima iz inozemstva, stoji u dokumentu.

Stručnjaci su rekli da je isporuka takvih lijekova iz švicarske farmaceutske grupe Novartis – vodećeg dobavljača – i ključnih sastojaka za te lijekove koje proizvodi francuska tvrtka Roquette Frères – Iranu odbijena.

Nakon ponovnog uvođenja američkih sankcija 2018. godine, povećala se pretjerana provedba, što je utjecalo na uvoz vitalnih lijekova za regulaciju željeza za iranske pacijente s talasemijom. To ne samo da krši njihovo pravo na zdravlje, već dovodi i do porasta komplikacija i smrti”, — navode se riječi stručnjaka u priopćenju.

UN je humanitarna izuzeća za medicinske potrepštine u pravilima američkih sankcija također nazvao složenim i nejasnim.

Stručnjaci UN-a rekli su da su strane tvrtke – bilo proizvođači, špediteri, osiguravatelji ili banke – oklijevale poslovati s Iranom iz straha od agresivnog provođenja američkih sankcija i kazni, čak i kada je opskrba odobrena.

Zakonitost američkih jednostranih sankcija protiv Irana upitna je prema međunarodnom pravu, kao i zakonitost njihove izvanteritorijalne provedbe”, rekli su. “I dalje se tvrtke izvan SAD-a osjećaju obveznima pridržavati se kako bi izbjegle pravne ili poslovne posljedice.”

Pozivam američku vladu da osigura da se humanitarna izuzeća za lijekove učinkovito provode, da se uklone sve prepreke u financijskim transakcijama u medicinske svrhe i da se ne nameću nikakve sekundarne sankcije onim pojedincima ili subjektima koji surađuju s Iranom i iranskim tvrtkama u ovome obzirom”, rekli su stručnjaci.

Stručnjaci su pozvali države da osiguraju da se kompanije unutar njihove jurisdikcije pridržavaju svojih obveza u vezi s ljudskim pravima i osiguraju pacijentima s talasemijom u Iranu pristup lijekovima koji spašavaju život.