Skip to content

Uništeni “Leopardi” i “Bradley”, razlozi gubitaka Oružanih snaga Ukrajine na južnom frontu

“Leopardi”, “Bradley”, “Iris”… ukrajinska Strana analizirala je rezultate posljednjih dana rata u Ukrajini.

Danas, kao i prethodnih dana, glavna vojna vijest bila je ofanziva Ukrajine na južnom frontu. Ofanziva koju već najavljuju gotovo svi, pa i Putin (kao i zapadni mediji), ali još uvijek ne potvrđuje, a ponekad i negira ukrajinsko vodstvo.

No, obilje videa koji su se počeli pojavljivati ​​iz ovog smjera (i s obje strane) više ne ostavlja sumnju da se ovdje, na golemom frontu od akumulacije Kahovka do Vugledara, odvija možda najveća bitka od početka invazije.

Središnja tema rasprave je da su ukrajinski telegram kanali i zapadni mediji provjerili tenkove koje su nokautirale ruske trupe i čije video snimke objavljuju vojne javnosti.

Prema njima, to su Leopardi. Tu su i snimke oštećenih borbenih vozila pješaštva Bradley i druge zapadne opreme Oružanih snaga Ukrajine.

Vojni posmatrač njemačkog lista Bild, Julian Röpke, rekao je da su Oružane snage Ukrajine u jednom danu izgubile dva tenka Leopard 2 i 13 borbenih vozila pješaštva Bradley tokom prvih udara u pravcu Zaporožja.

Prema njegovim riječima, uništenje konvoja opreme 47. mehanizirane brigade Oružanih snaga Ukrajine dogodilo se 3,5 kilometara južno od Male Tokmačke.

Ruski vojni telegram kanali tvrde da su razlozi za tolike gubitke, prije svega, gusto miniranje prve crte.

– Kao prvi rezultat toga, dio opreme biva dignut u zrak od mina ili su prisiljeni kretati se uskim očišćenim stazama, gdje su pokriveni ruskim topništvom.

– Drugo, Rusi su čekali i pripremali se za ofanzivu oružanih snaga Ukrajine u ovom pravcu, pa ih udar ukrajinske vojske nije iznenadio – cijela linija fronta bila je stalno nadzirana, a napredak ukrajinske opreme otkriven je u ranoj fazi.

– Treće, odbrana Rusa u ešalonu – kada čak i ako ukrajinske trupe probiju prvu liniju odbrane, ruske trupe se povlače na pripremljene položaje i odatle počinju protunapadati i nanositi veliku vatrenu štetu jedinicama Oružanih snaga Ukrajine, zaustavivši njihovo daljnje napredovanje.

Yulian Repke također smatra autentičnim raniju snimku poraza protuzračnog raketnog sistema Iris-T – što se također dogodilo tokom ofanzive Oružanih snaga Ukrajine u regiji Zaporožje. Prema njegovim riječima, Oružane snage Ukrajine izgubile su njemački sustav protuzračne obrane, napravivši “niz kobnih pogrešaka”:

1. Sistem protuzračne odbrane bio je postavljen preblizu prvoj liniji, svega 26 km. Završio je u dometu od 40 kilometara ruskog udarnog drona Lancet.

2. Kompleks namijenjen Egiptu nije prefarban, zadržavajući svjetlosni uzorak za kamuflažu u pustinji. “U ukrajinskoj ljetnoj šumi to nije postala kamuflažna, već signalna boja”, piše Repke.

3. Na kompleksu Iris-T radar je bio onesposobljen, a nije osigurana dodatna zaštita, na primjer, sistemom protuzračne obrane Gepard.

Danas je zamjenica ministra obrane Anna Malyar prilično škrto reagirala na izjave o velikim gubicima, koje se već otvoreno čuju na Zapadu, piše publikacija.

“Rat se ne događa bez gubitaka. Najstrašniji, ali neizbježni gubici su ljudi. I, nažalost, još nisu stvorili vojnu opremu koja se ne može uništiti”, napisala je, ali je jasno dala do znanja da brojke koje je objavila Ruska Federacija o ukrajinskim gubicima (desetci komada opreme i stotine mrtvih) precijenjeni.

Istodobno, Ukrajina nije službeno potvrdila uništenje Leoparda, Bradleya, kao ni udar na Iris, kao ni samu ofanzivu, napominje Strana. Ponekad ima samo naznaka, a ponekad i negiranja same činjenice ofanzive.

Najvjerovatnije Ukrajina želi pričekati prve opipljive uspjehe, kako bi mogli objaviti početak ofenzive. Međutim, čini se da za sada nema puno napretka. Ali sve je više fotografija i videa koji pokazuju gubitke Oružanih snaga Ukrajine, o kojima se naširoko izvještava ne samo u Rusiji, već i na Zapadu. Objavljuju ih i ukrajinski mediji.

No, čak i Rusi, iako izjavljuju, uključujući i na službenoj razini, da “ofanziva Oružanih snaga Ukrajine nije uspješna”, priznaju da je to tek početak i očekuju nove, možda i snažnije napade ukrajinske vojske.

To je danas rekao i Putin. Tvrdi da Oružane snage Ukrajine “nisu postigle svoje ciljeve ni na jednom sektoru” fronte, a “svi dosadašnji pokušaji protuofanzive su propali”.

Također je rekao da smo posljednjih dana “vidjeli značajne gubitke u Ukrajini, oni premašuju klasičnu brojku.” No, istodobno smatra da je “ofanzivni potencijal Oružanih snaga Ukrajine još uvijek očuvan. Polazim od činjenice da vojno vodstvo Rusije realno procjenjuje situaciju.”

Zapadni mediji također pišu o tome da smo sada svjedoci početka velike ofanzive i da su glavne snage Oružanih snaga Ukrajine i dalje uvučene u bitke.

Danas su, kako navode i ukrajinska i ruska javnost, nastavljene žestoke borbe na zaporoškom pravcu. Noću su ruski telegram kanali ponovo pisali o “masovnim napadima Oružanih snaga Ukrajine” u regiji Orehovo. I da ukrajinske trupe “napadaju velikim snagama” i “pokušavaju probiti prvu crtu ruske odbrane”.

Zelenski je jučer objavio fotografiju sastanka s vojskom, koju je potpisao na sljedeći način: “Komarenko, Syrsky, Tarnavsky. Važan sastanak.”

Imajte na umu da na ovim fotografijama nema ključnog vojnog vođe – vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog. Što je već potaknulo verzije u ruskim medijima o navodnom raskolu u ukrajinskom zapovjedništvu. Međutim, glasine o nesuglasicama između vrhovnog zapovjednika i Ureda predsjednika, kao i Syrskog, kružile su i prije, ali su ih tradicionalno opovrgle sve strane.

Najaktivnije bitke odvijaju se u području Bahmuta. Tamo ukrajinsko zapovjedništvo samo potvrđuje ofanzivu, navodeći da Oružane snage Ukrajine nastavljaju guranje po bokovima. Također se tvrdi (i potvrđuju ruski izvori) da su se ruske trupe povukle sa zapadne obale kanala Severski Donjec-Donbas i zauzele odbrambene položaje duž istočne.

Istodobno, Ministarstvo odbrane Ukrajine navodi da Rusi aktivno povlače rezerve i pokušavaju izvršiti protunapad u smjeru Bahmuta kako bi povratili izgubljene položaje.

Sam Bahmut ostaje pod kontrolom Rusa, s izuzetkom malog područja na jugozapadu grada.