Skip to content
ovca

Upisali ovce kao đake iz straha od zatvaranja škole

Francuska osnovna škola s vrlo malim brojem učenika, zbog opasnosti od zatvaranja, upisala je ovce kao đake, piše Sky News.

Naime, vlasti su upozorile školu u malom gradiću Jules-Ferry u Crets enu Belledonne, koje se nalazi u podnožju Alpa, da će zbog vrlo malog broja polaznika uskoro morati smanjiti broj razreda.

Školu u gradiću koji ima 4000 stanovnika, pohađa samo 261 dijete.

No, nedavno im se na popisu učenika pridružilo i desetak ovaca, što je zapravo bio simboličan potez nesretnih roditelja koji su svoju situaciju opisali kao “bijednu”.

Ovce je u školu “upisao“ lokalni farmer Michel Girerd, koji je uz pomoć psa otpratio nove učenike u školu kako bi službeno predao njihove rodne listove.

ovce-u-školi

Nacionalno obrazovanje se, nažalost, svelo na brojke.

Sada smo te brojke povećali i trebalo bi biti sve u redu, zar ne?, rekla je Gaelle Laval, jedan od roditelja koji su pokrenuli ovu inicijativu.

Škola trenutno ima 11 razreda, a gđa Laval se protivi prijedlogu da se vrati na 10 jer bi to značilo da se prosječni broj učenika u svakom razredu se morao poviti s 24 na 26.

Takav bi potez broj učenika po razredu povećao iznad preporučene granice koju je francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao provesti kao dio svoje obrazovne politike.

Lokalni gradonačelnik Jean-Louis Maret dao je poticaj kampanji službenim priznavanjem školovanja ovaca, zbog kojih su djeca izgledala vrlo uzbuđena što će ih susresti po njihovom dolasku.

Nije otkriveno što će ovce učiti, ali sve u svemu će biti zanimljivo i djeci, a i učiteljima.

Izgleda da ćemo se i mi na Balkanu uskoro poslužiti sličnom idejom.

Izvor: www.jabuka.tv

Sidebar