Skip to content

Uprkos zabrani trgovine s Izraelom, Turska je ipak odobrila neki izvoz?

Uprkos prošlosedmičnoj odluci Turske da obustavi sav izvoz i uvoz u Izrael zbog rata protiv Hamasa u Gazi, Ankara je privremeno odobrila obnovljenu opskrbu židovske države građevinskim materijalom, izvještava stranica poslovnih vijesti Globes, prenosi The Times of Israel.

Pozivajući se na neimenovane izraelske i turske zvaničnike upoznate s tim pitanjem, izvještaj kaže da je tursko ministarstvo trgovine poslalo pisma u kojima najavljuje odluku lokalnim tvornicama koje su radile s Izraelom prije zabrane izvoza.

Drugi mediji kasnije su objavili slične pojedinosti, a Channel 12 je rekao da je obnovljeni izvoz na razdoblje od tri mjeseca.

Obnovljene dozvole su privremene i dodijeljene su samo tvornicama koje su prethodno radile s Izraelom, stoji u izvještaju, dodajući da su se visoki turski zvaničnici trgovine jučer sastali sa zvaničnicima Ministarstva trgovine i požalili se na zabranu izvoza.

Globes također navodi, ne navodeći izvor, da Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo gospodarstva rade na dugoročnom okončanju izraelske ovisnosti o turskom uvozu te da se ulažu napori za jačanje veza s grčkim i ciparskim dobavljačima.

Izraelski Ministar ismijao Erdoganovo “povlačenje” i pozvao da ne ovise o tipu iz Muslimanskog bratstva

Katz se narugao turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu na X-u.

“Erdogan se povukao i ukinuo mnoga trgovinska ograničenja, a lekcija je jasna: ne smijemo se predati prijetnjama diktatora i moramo stvoriti alternative i ne ovisiti o tipu iz Muslimanskog bratstva koji sve to može zaustaviti u bilo kojem trenutku”, napisao je Katz.

Turski izvor priznaje da se izvoz u Izrael privremeno nastavlja, ali ISKLJUČUJE POVLAČENJE ZABRANE 

Ublažavanje turske zabrane izvoza u Izrael “ne dolazi u obzir“, iako kompanije imaju tri mjeseca da ispune postojeće narudžbe preko trećih zemalja, kaže izvor iz turskog ministarstva trgovine, potvrđujući izraelska medijska izvješća da se izvoz nastavlja u privremenom kapacitetu.

U dokumentu u koji je Reuters imao uvid, Ministarstvo trgovine navodi tromjesečnu odgodu za kompanije koje izvoze u Izrael. Ankara je prošle sedmice uvela zabranu trgovine s Izraelom.