Skip to content

URSULA OTKAZALA POSJET Crnoj Gori zbog lošeg vremena. Crnogorci skeptični i tvrde da je bilo lijepo vrijeme

Predsjednica Europske komisije je bila na diplomatskoj turneji po zemljama Zapadnog Balkana. Svim državama u kojima je boravila Von der Leyen dodijeljena je pomoć za prevazilaženje energetske krize, a to su Albanija, Sjeverna Makedonija, Kosovo, Bosna i Hercegovina i Srbija.

Posjeta predsjednice Europske komisije Ursule Von der Leyen Crnoj Gori odložena je jer, kako su naveli iz Delegacije EU u Podgorici, avion nije mogao da poleti iz Beograda zbog magle.

Međutim, sa beogradskog aerodroma Nikola Tesla jutros su polijetali bez problema. To je izazvalo sumnju da pravi razlog otkazivanja posjete Podgorici nije loše vrijeme, a konsultantkinja za strateško komuniciranje Jelene Pavićević je na Facebooku objavila da je u Beogradu danas predivno, sunčano vrijeme.

“Današnja posjeta predsjednice Europske komisije Ursule Von der Leyen Crnoj Gori će nažalost morati da bude pomjerena za drugi datum jer, uslijed vremenskih uvjeta, avion delegacije ne može da poleti sa aerodroma u Beogradu”, navodi se današnjem u saopštenju Delegacije EU. Posjeta će, kako je najavljeno, biti organizirana u novom terminu koji bude zajednički dogovoren.

Potom se na Twitteru oglasila i Von der Leyen: “Nažalost, zbog lošeg vremena jutros, morala sam da odložim posjetu Crnoj Gori”, navela je ona. Potvrdila je da je posjeta pomjerena, i najavila da će uskoro doći u našu zemlju. “Radujem se što ću uskoro ponovo posjetiti vašu prelijepu zemlju”, poručila je.

Mediji su prenijeli ovaj tvit, bez provjere vremenskih prilika u Beogradu, odakle je Ursula von der Leyen trebala doletjeti u Podgoricu (čak sam u jednim TV vijestima, vidjela i snimak kišnog vremena i predsjednicu Evropske komisije, sa kišobranom…pa je dobro da sklone tu pokrivalicu ). U Beogradu je inače, predivno, sunčano vrijeme”, napisala je konsultantkinja za strateško komuniciranje Jelena Pavićević na Facebooku.

Jelena ima dva pitanja, jedno za medije, a jedno za političare.

Pitanje za medije je da li ćete se baviti istinitošću ovog tvita i dokazati svoj kritički pristup i preispitivanje, čak i kada dolazi od najviših predstavnika EU i da li ćete možda, postaviti pitanje šta su pravi razlozi odlaganja posjete? Pitanje za političare je da li ćete shvatiti, kako se u EU, stvari saopštavaju, pa čak i kada su sasvim očigledno neistinite i da li ćete od EU naučiti da budete učtivi i da ponešto prećutite ili bar, sačekate da dođe pravo vrijeme, jer drugačiji pristupi su surovi, netaktični i destruktivni?”, navela je Pavićević.

I šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa je napisala na Twitteru da je razlog otkazivanja posjete predsjednice EK Crnoj Gori loše vrijeme. Ipak, na sajtu beogradskog aerodroma je objavljeno da su se letovi jutros nesmetano odvijali, piše crnogorski portal CdM.

Von der Leyen trebalo je danas da boravi u Crnoj Gori u okviru regionalne posjete Zapadnom Balkanu.

 

Predsjednica EK trebalo je da se sastane sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, a zatim sa premijerom u tehničkom mandatu Dritanom Abazovićem.

Abazović je juče odgovarajući na pitanja šta očekuje od posjete i da li očekuje kritike na račun njegove Vlade rekao: ““Oni moraju da znaju da smo imali 30 godina nesmjenjivu vlast i mislim da i njima stvari postaju mnogo jasnije. Ne treba samo da potpadaju pod neki uticaj koji su imali od nekih struktura u Crnoj Gori da se ovdje dešavaju neke aktivnosti koje imaju veze sa skretanjem Crne Gore i sa posvećivanjem interesima nekih trećih starana. Ne. Crna Gora u cjelosti sa svim svojim političkim subjektima ostaje posvećena da što prije postane članica EU, ali naravno za to moramo pronaći neki drugi širi društveni konsenzus unutar naše države”.

Svim državama u kojima je boravila Von der Leyen dodijeljena je pomoć za prevazilaženje energetske krize.

Predsjednica Europske komisije je bila na diplomatskoj turneji po zemljama Zapadnog Balkana tokom koje je posjetila Albaniju, Sjevernu Makedoniju, Kosovo, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju.

 

CdM je poslao pitanja Delegaciji EU u Crnoj Gori povodom otkazivanja posjete predsjednice EK Crnoj Gori.