Skip to content

URUŠAVANJE AMERIČKOG MOSTA: Šta se zna o incidentu i teretnom brodu?

U američkom gradu Baltimoru srušio se veliki most nakon što ga je udario veliki teretni brod. Brod koji se zabio u most Francis Scott Key bio je Dali koji je plovio pod zastavom Singapura.

Spasilački timovi pretražuju vodu ispod mosta u potrazi za žrtvama, a smatra se da je palo čak 20 radnika, prema Vatrogasnoj službi grada Baltimora (BCFD). Dvije osobe su spašene iz vode, a jedna je u “veoma teškom stanju”, rekao je šef BCFD-a James Wallace, javlja Sky News.

Šta se desilo?

Veliki dio oko dva i po kilometra dugog mosta pao je u vodu nakon sudara oko 1.30 sati po lokalnom vremenu (5.30 sati po UK). Šef za komunikacije gradske vatrogasne službe Kevin Cartwright nazvao je incident “događajem masovnih žrtava u razvoju”, dodajući da je prerano znati koliko je ljudi pogođeno.

Šta prikazuje video?

Prikazuje plovilo kako se približava mostu prije nego što se konstrukcija sruši u vodu. Čini se da je teretni brod ostao bez pogona nekoliko trenutaka prije nego što je blago skrenuo i direktno se zabio u Key Bridge u Marylandu uzrokujući njegovo urušavanje. Sumnja se na mehanički kvar.

Kontejnerski brod, poznat kao Dali, je u trenutku sudara išao za Kolombo na Šri Lanki. Čini se da je pretrpio štetu, rekao je zvaničnik vatrogasne službe za partnersku mrežu Sky News CNBC, iako je kompanija za upravljanje brodom Synergy Marine Group rekla da je sva posada na brodu obrađena i da nema prijavljenih ozljeda.

Iz kompanije su rekli da tačan uzrok incidenta još nije utvrđen.

‘Nema naznaka’ da je sudar bio namjeran

Komesar policije u Baltimoru Richard Worley kaže da “apsolutno nema indicija” da je incident bio namjeran ili povezan s terorizmom. On odgovara na pitanje novinara na konferenciji za novinare.

“Naši kriminalistički obavještajci rade s FBI-jem i drugim saveznim i državnim agencijama kako bi dobili sve podatke koje imamo”, kaže on.

“Nema apsolutno nikakvih naznaka da je to bilo namjerno.”

Podaci CCTV-a i praćenja mora pokazuju da je kontejnerski brod izgubio napon na oko 60 sekundi oko četiri minute prije nego što je udario u most. Činilo se da je prilagodio svoj tok i počeo da dimi prije samog udara.

Brod ‘izgubio pogon’ i upozorio je na nesreću

Kontejnerski brod Dali “izgubio je pogon” dok je napuštao luku, a posada na njemu upozorila je zvaničnike Marylanda na moguću nesreću, navodi ABC News, koji se poziva na neklasificirani izvještaj američke obavještajne službe.

“Plovilo je obavijestilo MD Odjel za transport (MDOT) da su izgubili kontrolu nad plovilom i da je moguć sudar s mostom”, citira ABC američka agencija za kibernetičku sigurnost i sigurnost infrastrukture.

“Plovilo je udarilo u most uzrokujući potpuni kolaps.”

Američka Federalna uprava za avijaciju uvela je zonu zabrane letova u zoni urušavanja mosta.

Avionima je zabranjeno letenje na 2.000 metara nadmorske visine u tom području. Zona ima radijus od oko pet nautičkih milja (5,75 milja). FAA je pozvala ljude da ne “ometaju spasilačke operacije” letećim dronovima u tom području.

Rekonstrukcija mosta ‘mogla bi koštati 600 miliona dolara’

Rekonstrukcija Key Bridgea mogla bi koštati čak 600 miliona dolara, predložio je stručnjak za građevinarstvo.

David Mackenzie, predsjednik konsultantske kuće za inženjering i arhitekturu COWIfonden, rekao je za Sky News da je izgradnja mosta 1970-ih koštala otprilike 60 miliona dolara.

“Trebat će preko 10 puta više da se obnovi. Biće to skupa obnova”, rekao je Mackenzie.