Skip to content

Lopovi ušli u kući deda Ljube pa tukli i njega i ženu: On ubio jednog razbojnika, osudili ga, a onda se narod digao na noge

Ljubomir Mitev iz sela Кojkovo kod Кratova u Sjevernoj Makedoniji proglašen je nevinim 2019. za ubistvo koje mu se stavilo na teret kada je 2013. godine pucao u dvojicu razbojnika, a jednog od njih ubio.

Dvojica muškaraca su pretresli skromnu kuću tada 79-godišnjeg deda Ljube i satima napadali njega i njegovu suprugu, zahtevajući od njih da otkriju gdje drže svoje dragocjenosti, piše Blic.

Pljačka se dogodila 27. februara 2013. godine u njihovoj trošnoj kući u planinskom selu Кojkovo, kada su dvojica uljeza, Zoran Zlatkov (28) i ranjeni Borčo Ivanov (30), nasilno ušli u njihovu kuću.

Deda Ljubi su stavili najlon u usta, gurnuli ga na zemlju i tukli, a potom ga konopcem vezali za stolicu, dok su njegovu ženu prekrili ćebetom i maltretirali je.

Кada su otišli ​​u drugu prostoriju da traže novac, on je iskoristio njihovu nepažnju i odvezao se. Otišao je u podrum i uzeo očevu lovačku pušku iz koje je pucao, ubivši Zlatkova i ranivši Ivanova.

Razbojnik Ivanov, koji je preživio, osuđen je na 8 godina zatvora.

Javnost je bila ogorčena kada je deda optužen za ubistvo, a njegov tim odbrane je insistirao da se radi o jasnom slučaju samoodbrane. On je optužen za ubistvo i nedozvoljeno držanje vatrenog oružja 2015. godine.

Suđenje dedi Ljubi se oteglo, jer je u aprilu te godine, na zahtjev njegovih advokata, zbog određenih propusta, optužnica povučena i predmet vraćen u istražni postupak.

Tokom cijelog suđenja javnost je tražila oslobađajuću presudu za deda Ljubu, jer su ga nasilnici napali u njegovoj kući, pa je pucao u samoodbrani da bi se spasao.

Na kraju, optužba za ubistvo je povučena i sud ga je proglasio krivim za optužbu za vatreno oružje i izrekao mu uslovnu kaznu.

– Ovo je velika pobjeda za vladavinu prava. Ovo se može koristiti kao školski primjer samoodbrane. Nadamo se da se tužioci neće žaliti i da će dozvoliti deda Ljubi da proživi svoj život u miru – rekao je tada advokat Hristijan Georgievski.

Advokat je rekao da je zadovoljan presudom.

– Ovo je velika pobjeda u ime pravde poslije šestogodišnje pravne bitke – rekao je Georgievski.