Skip to content

“Uvijek podržavamo Putina”: Lider Sjeverne Koreje pokazao veliko interesovanje za raketnu tehnologiju

Pregovori između šefova Rusije i DNRK održani su na kosmodromu Vostočni. Najprije su dvojica čelnika obišli objekte, zatim su razgovarali sa izaslanstvima i nasamo.

Lideri dvije zemlje su nakon skoro pet sati završili razgovoru ruskoj Amurskoj oblasti za koji navode da jača veze drugarstva i djeluju u ime mira, stabilnosti i prosperiteta u regionu.

Kim Jong-un je izrazio uvjerenje da je sastanak s Putinom poslužio transformaciji prijateljskih rusko-korejskih odnosa u “neraskidive odnose strateške suradnje”.

Putin je pak istaknuo da je posjet protekao u prijateljskoj atmosferi.

“Naši odnosi su utemeljeni tijekom korejske borbe za slobodu 1945., kada su sovjetski i korejski vojnici slomili japanske militariste rame uz rame. Čak i danas težimo jačanju prijateljskih i dobrosusjedskih veza. Djelujemo u ime mira, stabilnosti i prosperitet naše zajedničke regije”, dodao je predsjednik Putin.

Kim je na svečanom prijemu koji je u njegovu čast priredio Putin rekao da smatra da se njegova posjeta Rusiji odvija u vrijeme kada se “na međunarodnoj areni odvija žestoka borba između napretka i rekcionizma kao i pravde i nepravde, prenosi TASS.

“Proces izgradnje multipolarnog svijeta snažno se razvija zahvaljujući zajedničkoj volji i ujedinjenim snagama nezavisnih strana”, izjavio je sjevernokorejski lider koji se nakon završenog razgovora ukrcao u svoj voz i započeo dugo putovanje ka Pyongyangu.

Kim je također rekao da je sa Putinom razgovarao i o situaciji na Korejskom poluostrvu.

“Drug Putin i ja smo upravo detaljno razgovarali o vojno-političkoj situaciji na Korejskom poluostrvu ali i u Evropi”, rekao je on i dodao da će pomoći ruskom lideru u njegovoj borbi protiv imperijalizma.

Putin je izjavio da će Moskva pomoći Sjevernoj Koreji u izgradnji svemirskih satelita, i da su zbog toga Kim i on danas na kosmodromu Vostočni.

“Zato smo došli ovamo. Lider Sjeverne Koreje pokazuje veliko interesovanje za raketnu tehnologiju, oni pokušavaju da razviju svemirski program”, rekao je Putin novinarima.

Prema njegovim riječima, i sadašnja posjeta se odvija u zaista drugarskoj i prijateljskoj atmosferi.

“Obimna agenda, program, uključuje posjetu ne samo kosmodromu Vostočni, već i drugim velikim visokotehnološkim klasterima, industrijskim preduzećima i inovacionim centrima na ruskom Dalekom istoku”, rekao je predsjednik.

Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-Un izjavio je u srijedu da su odnosi s Rusijom prvi prioritet za njegovu zemlju.

U susretu sa ruskim predsjednikom, sjevernokorejski lider je zahvalio ruskom kolegi na toplom prijemu i pohvalio ulogu i dostignuća Rusije u istraživanju svemira.

Kim je rekao da rusko-sjevernokorejsko prijateljstvo ima “duboke korijene” i da je Sovjetski Savez odigrao “veoma važnu ulogu u oslobađanju zemlje”, saopštio je Kremlj.

“A sada su odnosi sa Ruskom Federacijom prvi prioritet za našu zemlju. Siguran sam da će naš zajednički sastanak biti još jedan trenutak da naše odnose podignemo na novi nivo”, rekao je Kim.

Istakao je da Rusija vodi “svetu borbu” kako bi odbranila svoj državni suverenitet i bezbjednost od hegemonističkih sila.

“Uvijek smo podržavali i podržavamo sve odluke predsjednika Putina, kao i odluke ruske Vlade. Također se nadam da ćemo uvijek biti zajedno u borbi protiv imperijalizma i za izgradnju suverene države”, rekao je sjevernokorejski lider.

Ruski predsjednik je napomenuo da se susret održava u godini kada dva naroda proslavljaju 75. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa.

“Naravno, moramo razgovarati i o ekonomskoj saradnji i humanitarnim pitanjima”, rekao je Putin.

Vostočni je prvi ruski civilni kosmodrom. Nalazi se u Amurskoj oblasti u blizini grada Ciolkovskog. Izgradnja je počela 2012. godine, a prvo lansiranje iz Vostočnog izvedeno je 2016. godine.