Skip to content

UZROK NIJE JASAN: U Turskoj se pojavila bolest od koje je uginulo 70 teladi za 10 dana

70 teladi uginulo je u 10 dana u selu Cumhuriyet u Karsu. Kažu da takva bolest nikad nije viđena.

Iako je Uprava za poljoprivredu i šumarstvo započela istragu o smrtnim slučajevima, uzrok smrti još nije utvrđen. Rečeno je da su telad uginula u roku od 15 minuta.

Načelnik opštine Altin Salik, rekao je da je Pokrajinska uprava za poljoprivredu i šumarstvo pokrenula istragu: “Dali smo potrebne informacije, uzeti su uzorci životinja. Uzrok uginuća nije jasan. Ekipe će započeti liječenje prema rezultatima analiza”.

Ekipe Pokrajinske uprave za poljoprivredu i šumarstvo vakcinisale su protiv slinavke u selu Džumhurijet koje ima 900 stanovnika, a koje je udaljeno 10 kilometara od gore spomenutog grada.

Poslije prve vakcinacije u selu, koje ima oko 1.500 grla, počelo je uginuće teladi.

Seljani su lešeνe goveda ostavljali na njivama i u kolicima, a nadležne službe poduzele mjere predostrožnosti tako što su životinje sa znacima bolesti smještene u posebne odjeljke u štalama.

Načelnik Altin Salik je tim povodom iznio zastrašujuće podatke: “To ubija telad u roku od 15 minuta. Odjednom im krv poteče iz usta i nosa. Ovo je prvi put da se susrećem sa tako nečim. Bolest nikada ranije nije viđena. Kažu da je možda kuga, a mi ne znamo. Dužni smo farmama mlijeka. Ne znamo da li nam je preostalo 15 teladi i da li će preživjeti”, rekao je on i dodao: “Uprava za poljoprivredu i šumarstvo je napravila prvu vakcinaciju, ova bolest je u međuvremenu počela da se širi brzo do druge vakcinacije.”

Pokrajinska direkcija za poljoprivredu je također uzela slučaj u svoje ruke. Poslali su veterinare, uzeli su uzorke, šalju ih u Ankaru.

“Ovo je kao apokalipsa. Jedino od teladi živimo, mnogi su ih uzeli na kredit. Ova bolest je takva da dolazi sa svim vrstama vjetra i zraka. Možda je došla i od uvezenih životinja. One kod kojih se bolest tek počela razvijati, oprali smo hladnom vodom, dali antipiretike. Ali to nije pomoglo. Ne znamo da li životinje imaju sat života ili ne. Uginulo nam je 10 teladi. Uginula je jedna krava i ostala je u polju”, pričaju seljani, piše MevzuTV.