Skip to content

VAL RUSKIH PROJEKTILA pogodio je kritičnu infrastrukturu u Kijevu i drugim ukrajinskim gradovima

Rusija je u ponedjeljak ujutro lansirala val krstarećih projektila na brane hidroelektrana i drugu kritičnu infrastrukturu diljem Ukrajine, a zabilježene su eksplozije u blizini glavnog grada Kijeva i u najmanje 10 drugih gradova i regija.

Ukrajinsko zračno zapovjedništvo priopćilo je da je oborilo 44 od 50 neprijateljskih raketa. Videosnimka pokazuje da je nekoliko projektila presretnuto na nebu oko Kijeva ubrzo nakon 8 sati ujutro po lokalnom vremenu. Sirene za zračnu uzbunu oglasile su se diljem zemlje, a građanima je rečeno da potraže sklonište.

Ali drugi su prodrli u obranu Ukrajine. Guverner Kijeva, Oleksiy Kuleba , rekao je da je “masovno granatiranje u regiji” oštetilo struju i energetsku infrastrukturu. Rekao je da bi stanovnici trebali stručne hitne isključenja struje. Dodao je: “Trenutno je jedna žrtνa. Pojašnjavamo informacije.”

Ministarstvo obrane Rusije je izjavilo: “Oružane snage Ruske Federacije nastavile su udare visokopreciznim oružjem dugog dometa iz zraka i mora protiv vojnog zapovjedništva i energetskih sustava Ukrajine. Ciljevi napada su postignuti. Pogođene su sve naznačene mete”, stoji u dokumentu.

Krstareće rakete ispaljene su iz ruskih zrakoplova Tu-90 i T-60 koji su letjeli sjeverno od Kaspijskog mora i regije Rostov. Gađali su mete u regijama Kijeva, Zaporožja i Harkova, kao i u područjima Mikolajeva, Lavova, Žitomira, Kirovohrada i Černivaca, piše Guardian.

Hidroelektrane su bile među metama koje je jutros pogodila Rusija, prema Hermanu Haluščenku , ukrajinskom ministru energetike. U izjavi na Facebooku, Halushchenko je da su “električne podstanice, hidroelektrane i objekti za proizvodnju topline pogođene raketama”.

“Kao rezultat toga, planirana djelomična isključenja i hitna isključenja uvedena su u regijama Kijev, Čerkasi, Zaporizhzhia, Cherkasy, Kirovohrad”, Harkov i Poltava, rekao je.