Skip to content

Večeras možemo jedan sat duže da spavamo, ali evo kako pomeranje kazaljki utiče na naše zdravlje

Sutra možda osetite umor i povećan apetit. Ne brinite, to je normalno.

Večeras pomeramo sat unazad i prelazimo na zimsko računanje vremena. Ovo je možda poslednji put da pomeramo kazaljke, jer bi trebalo da se od 2021. godine zauvek vratimo na “zimsko vreme”.

Ipak, večeras ćemo spavati jedan sat duže. Za sve spavalice, to je svakako najbolja moguća vest.  Međutim, postavlja se pitanje da li taj jedan poklonjen sat utiče loše na naš organizam?

Zbog kraćeg dana, i manjka dnevnog svetla, moguće je da neke osetljivije osobe osete umor, bezvoljnost, jači apetit, poremećaje spavanja i pojačanu želju za konzumiranjem slatkiša.

Bilo kakva promena ili poremećaj u našem prirodnom ciklusu može da uzrokuje i smanjenu produktivnost i gubitak interesa za rad. U ovom periodu često postajemo podložniji bolestima i umorniji smo.

Svaki put kada pomerimo vreme to ima uticaj na naš organizam, jer se prirodan časovnik našeg tela ne prilagođava odmah satu koji se menja – rekla je ranije dr Nada Macura, nekadašnji portparol Hitne pomoći.

Budući da je biološkom satu potrebno vremena da se prilagodi “poremećenom budilniku”, ne treba da vas iznenadi ako sutra osetite jak umor, pospanost, pa čak i probleme sa srcem kod starijih ljudi.

Inače, lekari širom sveta raspravljaju o tome da li vreme uopšte treba da se menja, baš zbog potencijalnih zdravstvenih smetnji. Moguće da je ovo poslednji put kada to radimo, te i ako osetite neke od ovih problema, ne brinite, najverovatnije se neće više ponoviti.

Izvor: Telegraf.rs

Sidebar