Skip to content

Velik dio ofenzivnih sposobnosti Hutija ostao je netaknut nakon zračnih napada predvođenih SAD-om

Zračni napadi pod vodstvom Sjedinjenih Država u četvrtak i petak na mjesta u Jemenu oštetili su ili uništili pogođene ciljeve, ali su jemenski Huti zadržali oko 75% sposobnosti ispaljivanja projektila i bespilotnih letjelica na brodove koji prolaze Crvenim morem, rekla su u subotu dva američka zvaničnika za New York Times.

Procjene štete prve su detaljne procjene napada američkih i britanskih jurišnih aviona i ratnih brodova na gotovo 30 lokacija u Jemenu i otkrivaju ozbiljne izazove s kojima se suočavaju Bidenova administracija i njezini saveznici dok nastoje odvratiti Hutije koje podržava Iran.

Visoki američki vojni časnik, general-pukovnik Douglas Sims, direktor zajedničkog vojnog stožera, rekao je u petak da su napadi postigli svoj cilj nanošenja štete sposobnosti Hutija da pokrenu složeni napad bespilotnim letjelicama i projektilima kakav su izveli u utorak.

No dvojica američkih zvaničnika upozorila su u subotu da su napadi čak i nakon što su ih pogodili više od 60 projektila i ciljeva bespilotnih letjelica i s više od 150 precizno navođenih streljiva, oštetili ili uništili samo oko 20 do najviše 30 posto ofenzivnih sposobnosti Hutija, od čega je velik dio montiran na mobilne platforme i može se lako premjestiti ili sakriti.

Pronalaženje Huti ciljeva pokazalo se većim izazovom nego što se očekivalo. Američke i druge zapadne obavještajne agencije nisu potrošile značajno vrijeme ili resurse posljednjih godina na prikupljanje podataka o lokaciji Hutijske protuzračne odbrane, zapovjednih središta, skladišta streljiva i skladišta i proizvodnih pogona za bespilotne letjelice i projektile, rekli su zvaničnici.

Prvi val napada pod vodstvom SAD-a pogodio je 60 unaprijed planiranih ciljeva na 16 lokacija s više od 100 precizno navođenih bombi i projektila. Otprilike 30 do 60 minuta nakon toga, izveden je drugi val napada protiv još 12 ciljeva za koje su analitičari identificirali da predstavljaju prijetnju avionima i brodovima.

Visoki zvaničnik ministarstva odbrane rekao je u subotu da je naknadni udar američkih krstarećih projektila Tomahawk na radarsko postrojenje u Jemenu u petak bio “ponovni napad” na metu koja je izvorno pogođena u baražnoj vatri u četvrtak, a koja nije bila adekvatno degradirana ili uništena.

Drugi američki vojni zvaničici rekli su da bi moglo doći do dodatnih ponovnih napada, dok analitičari procjenjuju štetu od zračnih napada u četvrtak navečer.

Unatoč njihovoj vatrenoj retorici i obećanjima odmazde, vojni odgovor Hutija na napad od četvrtka navečer dosad je bio prigušen. Jedan od dvojice američkih zvaničnika rekao je kako se čini da su Hutiji unutar sebe podijeljeni oko toga kako odgovoriti.

“Očekivao bih da će pokušati neku vrstu odmazde”, rekao je general Sims u petak, dodajući da bi to bila pogreška.

U međuvremenu, Bidenova administracija očekuje da će Huti vjerovatno odgovoriti na udare koje su izveli SAD i Velika Britanija.

“Vlada SAD-a sada “vrlo, vrlo pozorno” prati bilo kakav mogući osvetnički napad Hutija”, rekao je koordinator za strateške komunikacije Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby.
Dodao je da se “administracija nada da će Huti ponovo razmisliti o svojoj agresivnoj aktivnosti u regiji”.

“Nitko ne želi sukob s Hutijima. Ovdje ne tražimo sukob s Jemenom. Pokušavamo zaustaviti te napade”, rekao je Kirby .