Skip to content

Velika Britanija bi konačno trebala priznati svoju ulogu u državnom udaru u Iranu 1953., kaže bivši ministar vanjskih poslova

Ujedinjeno Kraljevstvo bi konačno trebalo priznati svoju vodeću ulogu u državnom udaru 1953. kojim je svrgnut posljednji demokratski izabrani vođa Irana, radi britanskog kredibiliteta i iranskog reformskog pokreta, rekao je David Owen, bivši ministar vanjskih poslova, koji kaže da bi to pridonijelo reformama u zemlji i kredibilitetu Britanije, javlja Guardian.

SAD je formalno priznao svoju ulogu prije 10 godina deklasificiranjem velike količine obavještajnih dokumenata, koji su jasno pokazali da je svrgavanje izabranog premijera, Mohammada Mossadegha, prije 70 godina bio zajednički napor CIA-e i MI6. Službeni stav britanske vlade je da odbija komentirati pitanje obavještajnih podataka.

Izvornu zavjeru, kodnog naziva Operation Boot, skovao je MI6 nakon što je Mosadegh postao premijer, a dominantna britanska naftna kompanija u Iranu nacionalizirana.

Teorija je, iako po nekima osporavana, bila ta da su CIA i britanska tajna služba MI6 osmislile ovaj udar kako bi sačuvale kontrolu nad iranskim nalazištima nafte i spriječili da Teheran padne pod sovjetski utjecaj poslije Drugog svjetskog rata.

Administracija Harryja Trumana nije htjela imati ništa s tim, videći Mossadegha kao bedem protiv komunizma, ali je Winston Churchill uspio uvjeriti svog nasljednika, Dwighta Eisenhowera. U proljeće 1953. CIA je započela zajedničko planiranje s MI6 i operacija je preimenovana u Ajax.

Na 70. godišnjicu državnog udara u utorak, David Owen, koji je bio ministar vanjskih poslova od 1977. do 1979., rekao je za Guardian: “Postoje dobri razlozi da se prizna uloga Ujedinjenog Kraljevstva sa SAD-om 1953. u podrivanju demokratskog razvoja. Priznajući da smo pogriješili što smo to učinili i naštetili koracima koji se poduzimaju prema demokratskom Iranu, činimo reformu malo vjerojatnijom.”

Tijekom mandata lorda Owena u Ministarstvu vanjskih poslova, bolesni šahov režim je pao u Islamskoj revoluciji, koju mnogi povjesničari vide kao odgođenu posljedicu smrti iranske demokracije u kolovozu 1953.

“Upozorio sam vrlo javno na TV-u u jesen 1978. da će nadolazeća vladavina mula biti daleko gora od vladavine šaha u smislu ljudskih prava i osobne sreće”, rekao je Owen. “Nažalost, to se pokazalo tačnim”, dodao je.

Richard Norton-Taylor, autor knjige The State of Secrecy, knjige o britanskoj obavještajnoj službi i medijima, rekao je:

“Tužno je, apsurdno i, doista, kontraproduktivno da se britanska vlada i dalje skriva iza svoje prastare mantre ‘niti potvrditi niti opovrgnuti’ i još uvijek odbijaju priznati vodeću ulogu MI6 u svrgavanju Mossadegha kada je toliko toga, uključujući službene dokumente CIA-e, otkriveno o tome toliko godina.”