Skip to content

Velika Britanija: MEDICINSKA SESTRA KOJA JE UΒΙLA SEDAM BEBA ΟSUĐENA NA DΟŽIVOTNU

Lucy Letby, britanska medicinska sestra osuđena prošli tjedan za ubistvo sedmero novorođenčadi i pokušaj ubistva šest drugih, osuđena je u ponedjeljak na doživotni zatvor bez pomilovanja, što je kulminacija višegodišnjeg slučaja koji je užasnuo Britaniju i doveo do pitanja o kulturi upravljanja koja dopustila da se njezini zločini nastave tako dugo.

Lucy Letby (33) ozljeđivala je bebe o kojima se brinula ubrizgavajući im zrak u krv i želudac, prehranjujući ih mlijekom, fizički ih napadajući i trujući inzulinom, čuo je krunski sud u Manchesteru u sjevernoj Engleskoj.

U jednom slučaju, Letby je ubila dječaka, identificiranog kao Child E, puštanjem zraka u njegov krvotok, izvijestila je britanska novinska agencija PA Media. Sljedećeg dana pokušala je ubiti njegovog brata blizanca, Child F, trovanjem inzulinom.

Sudac James Goss uručio je Letby “doživotnu kaznu”, što znači da će ostatak života provesti u zatvoru, kazna rezervirana za najteža kaznena djela u zemlji.

Slučajevi su se dogodili  između juna 2015. do juna 2016. kada je Letby bila medicinska sestra na neonatalnom odjelu bolnice Grofica od Chestera u sjeverozapadnoj Engleskoj.

Tužilaštvo bi se uskoro trebalo izjasniti da li će tražiti suđenje za još šest neriješenih slučajeva.

Britanski premijer Rishi Sunak, govoreći u ponedjeljak ujutro, rekao je da je, kao i svi koji su čitali o slučaju, bio šokiran potresnim detaljima.

Opširnije u videu: