Skip to content

Velika zimska oluja prijeti snažnim tornadima, poplavama, snijegom i kišom u SAD-u

Velika opasna zimska oluja koja se širi zemljom donosi rizik od jakih tornada i poplava na jugu, te leda i snijega u ravnicama i gornjem srednjem zapadu Sjedinjenih Država u utorak, javlja CNN.

Očekivalo se da će oluja, koja je već donijela smrtonosne poplave u Kaliforniju , povući vlagu iz Meksičkog zaljeva na jug, gdje su iznad normalne temperature pripremile pozornicu za jake oluje s grmljavinom.

Do 1 sat iza ponoći stigla je 21 dojava o oluji, uključujući dojavu o tornadu u dijelovima Texasa, Louisiane, Mississippija, Arkansasa i Oklahome od ponedjeljka navečer, 16 dojava o vjetru i četiri dojave o tuči.

Tornado koji je prijavljen dogodio se u Jonesborou u Louisiani, gdje su velika stabla srušena i oštećena.

Izvještaji o šteti također su dolazili iz cijele sjeverne Louisiane, uključujući nekoliko oštećenih dalekovodnih stubova u zajednici Haile u Marionu.

Više od 12 miliona ljudi širom juga bilo je pod nadzorom poplava u utorak ujutro, a najobilnije padaline očekuju se u dijelovima jugozapadne Alabame i jugoistočne Georgije.

Prozori poplava proširili su se od granice Teksasa i Louisiane prema sjeveru duž doline rijeke Mississippi u južnu Indianu i Illinois.

Udar vjetra od 81 mph zabilježen je u Adairu, Oklahoma – nalet ekvivalentan uraganu 1. kategorije.

Obilne padaline također prate jake oluje, stvarajući prijetnju iznenadnih poplava u sjevernoj Louisiani, jugoistočnom Arkansasu i sjeverozapadnom Mississippiju, prema Nacionalnoj meteorološkoj službi.