Skip to content

“Verbalni prοljev”: Medvedev je kritizirao Borrellove riječi o poslu sa žitom i Rusijom

Zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti i bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev napisao je na svom Telegram kanalu da šef evropske diplomacije Josep Borrell ima “verbalni prοljev”.

Po njegovom mišljenju, Evropa bi trebala ispuniti zahtjeve za trgovinu ruskim žitaricama ili “jednostavno ublažiti apetit”.

Naime, prethodno je šef EU diplomacije Josep Borrell nazvao “potpunom besmislicom” optužbe Moskve da Evropska unija ne ispunjava ruske uslove Sporazuma o žitu. Osim toga, kazao je da je “Rusija kriva za sve” i da raskid sporazuma “stvara velike probleme značajnom broju ljudi širom svijeta”.

S druge strane, Medvedev smatra da Evropska unija zatvara oči pred pitanjem isporuke žitarica Africi.

“Borrell ima tešku verbalnu dijareju zbog posla sa žitom. Tipa, Rusija je kriva za sve, izgladnjuje planetu i lišava mirne Ukrobanderovce legitimnih prihoda. Potrebna vam je stroga dijeta. Samo voda, i to je to”, napisao je Medvedev na Telegramu.

Bivši ruski predsjednik je naglasio da Evropa mora da se odluči.

“Odlučite se: ili će Evropa konačno ispuniti naše poštene zahtjeve o trgovini ruskim žitom, ili neka jednostavno ublaže apetit. A onda Borrell i njegovi istomišljenici, koji jedu za troje, nehotice mogu umrijeti, gušeći se u svom smrdljivom izmetu”, zaključio je Medvedev.

Podsjetimo, izvještaj UN-a pokazuje da je od skoro 33 miliona ukrajinskog poljoprivrednog izvoza Afrika dobila samo 4 miliona. Najviše je izvezeno za Kinu, Španjolsku, Tursku, Italiju, Nizozemsku…

Žitarice i ostale prehrambene namirnice iz Ukrajine izvozile su se u 45 zemalja na tri kontinenta, 46% u Aziju (oko 15m), 40% u Zapadnu Europu (13m), 12% u Afriku (4m) i 1% u Istočnu Europu.

Ranije je voditeljica Konferencije UN-a za trgovinu i razvoj, Rebeca Greenspan, rekla da UN i Afrička izvozno-uvozna banka razvijaju platformu za olakšavanje izvoza ruskog žita u Afriku. Prema njezinim riječima, ruska vlada po ovom pitanju surađuje s Afreximbankom kako bi prevladala kašnjenja u opskrbi proizvoda malim zemljama u Africi. Istodobno je naglasila da se u radu uzimaju u obzir zapadne sankcije.

Prethodno je ruski predsjednik Vladimir Putin više puta kritizirao provedbu sporazuma o žitu, ističući da većina hrane ne ide u afričke zemlje, već u Evropu.

Dogovor o žitaricama između Rusije i Ukrajine dogovoren je prije godinu dana u Istanbulu uz posredovanje UN-a i Türkiye s ciljem puštanja prijeko potrebnog ukrajinskog žita na globalno tržište.

Prema prvom dijelu sporazuma, Moskva je obećala da neće napadati teretne brodove koji prevoze ukrajinsko žito iz crnomorskih luka, dok su se Turska i UN obvezali pregledati teret na brodovima. Drugi dio sporazuma izuzeo je ruski izvoz poljoprivrednih proizvoda i gnojiva iz sankcija SAD-a i EU-a. Inicijativa predviđa i izvoz gnojiva, uključujući i amonijak.

U okviru Inicijative do sada nije bilo takvog izvoza. Izvoz amonijaka u okviru Inicijative ovisit će o ponovnom pokretanju cjevovoda za amonijak od Togliattija u Rusiji do ukrajinske luke Yuzhny/Pivdennyi. Prema UN-u, oštećenje na cjevovodu prijavljeno je 5. juna, a njegovo stanje nije poznato.

Rusija se povukla iz sporazuma jer njezini uslovi (od kojih su glavni deblokada cjevovoda za amonijak Togliatti-Odessa i povezivanje Ruske poljoprivredne banke sa sustavom SWIFT) nisu uzeti u obzir.

U međuvremenu je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da će razmotriti povratak na dogovor o žitu “ako se uzmu u obzir i provode sva načela njezina sudjelovanja u njemu, bez iznimke”.