Skip to content

“Vi ste nasljednici velike majke Rusije. Samo naprijed… I hvala. Hvala vam što ste Rusi” – Papin govor su oštro kritizirali ukrajinski zvaničnici

Papa Franjo, poglavar Rimokatoličke crkve, našao se u ponedjeljak na meti kritika jer je poručio ruskoj mladeži da se sjete da su nasljednici prošlih careva poput Petra Velikog, kojeg je predsjednik Vladimir Putin ranije spomenuo.

Vi ste nasljednici velike Rusije – velike Rusije svetaca, kraljeva, velike Rusije Petra Velikog, Katarine II, velikog ruskog carstva, kulturnog, toliko kulture, toliko čovječanstva, rekao je papa Franjo u govoru u petak, kako je preveo NewsFromUkraine.

Nakon što je ponovio poziv da budu “sijači sjemena pomirenja”, papa je zamolio dječake i djevojčice okupljene u bazilici Svete Katarine u ruskom gradu da nikada ne zaborave svoje “naslijeđe”.

Vi ste nasljednici velike majke Rusije. Samo naprijed… I hvala. Hvala vam što ste Rusi”, dodao je.

Govor su oštro kritizirali ukrajinski zvaničnici.

“Upravo takvom imperijalističkom propagandom, ‘duhovnim vezama’ i ‘potrebom’ da se spasi ‘velika majka Rusija’, Kremlj opravdava ubijanje hiljada Ukrajinaca i uništavanje ukrajinskih gradova i sela”, rekao je Oleg Nikolenko na Facebooku, glasnogovornik za ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova.

Ruski zvaničnici u međuvremenu su pozdravili komentare vjerskog vođe.

“Kremlj pozdravlja riječi rimskog pape o nasljeđu velike Rusije, dobro je da papa poznaje rusku istoriju”, rekao je glasnogovornik Dmitrij Peskov u svom dnevnom izvješću u utorak, kako je objavila državna medijska agencija Tass na Telegramu.

Papa nije namjeravao u govoru veličati ruski imperijalizam, kažu iz Vatikana

Papa Franjo nije namjeravao “uzvisivati ​​imperijalističku logiku”, rekao je Vatikan u utorak, nakon što je govor održan u petak izazvao kritike zbog spominjanja imperijalističke prošlosti Rusije.

“U direktnim čestitkama nekim mladim ruskim katolicima posljednjih dana, kao što je jasno iz konteksta u kojem ih je izrekao, Papa je namjeravao potaknuti mlade da čuvaju i promiču sve ono što je pozitivno u velikoj kulturnoj i Ruskoj duhovnosti, a svakako ne radi veličanja imperijalističke logike i vladinih osoba, citiranih da bi se ukazalo na neka istorijska referentna razdoblja”, rekao je vatikanski službenik za press, u komentarima prevedenim na Googleu koje prenosi službeni medij Vatican News.

Papa je održao pripremljeni govor na svom materinjem španjolskom, prije nego što je dao ove komentare izvan teksta na talijanskom.