Skip to content

(VIDEO) Spektakularno rušenje: Nijemci digli most u zrak sa 150 kilograma eksploziva


Njemački inženjeri digli su u zrak most Rahmedetal Autobahn koristeći kontrolirani eksploziv. Dotrajali most koji je dug 453 metra nije korišten više od godinu dana. Preko 2000 eksplozivnih punjenja upotrijebljeno je za rušenje mosta.

Nakon prvog praska ništa se nije dogodilo – baš kao što je i planirano. S takozvanom eksplozijom zastrašivanja, stručnjak za eksplozive Michael Schneider, da ne bi nastradale, preplašio je sve ptice koje su još bile na trošnoj stazi Rahmedetalbrücke na autocesti 45 u nedjelju poslijepodne malo prije 12 sati.

Nakon 30 sekundi, Schneider je istovremeno pritisnuo dva okidača na svom računalu za miniranje. Zatim se most savio prema planu i podigao se gusti oblak smeđe prašine. U središtu Lüdenscheida, gdje se nekoliko hiljada građana okupilo na sigurnoj udaljenosti za javno gledanje, prolomilo se veselje.

Početkom decembra 2021. godine most je morao biti zatvoren za sav promet. Za razliku od prijašnjih inspekcija, inženjeri su pronašli ozbiljna oštećenja.

Most Rahmedetal postao je simbol katastrofalnih posljedica zaostale obnove u Njemačkoj.

U Njemačkoj postoji 40.000 mostova, a prva ‘bilansa mostova’ koju je savezni ministar prometa Volker Wissing (FDP) predstavio nedugo nakon preuzimanja dužnosti bila je šokantna.

Njih 4000 – dakle 2700 više nego što se dosad znalo – ‘treba modernizirati’.

Kako navode iz Federalnog ministarstva prometa, rušenje mosta miniranjem predstavlja ‘prekretnicu’ na putu ka što skorijoj novoj izgradnji. Projekt je visoko na listi prioriteta.