Skip to content

Virus gori od korone: Bogati još bogatiji, siromašni još siromašniji

Međunarodna organizacija za rad (ILO) upozorila je danas da je virus korona doveo do masovnog pada prihoda radnicima širom svijeta i do rasta nejednakosti između bogatijih zemalja koje su osigurale gotov novac za svoja gospodarstva i siromašnijih država koje to nisu mogle učiniti.

U svom izvještaju o posljedicama pandemije na radni svijet, agencija UN iznijela je procjenu da je globalni prihod radnika bio manji za 3,5 bilijuna dolara u prvih devet mjeseci ove godine, što je gotovo pad od 11 posto u odnosu na prošlu godinu, mada se tu ne računa podrška prihodima koje su osigurale neke administracije.

Pandemijom su posebno pogođene siromašnije i zemlje na američkom kontinentu. ILO ističe da su paketi fiskalne pomoći koncentrirani u bogatijim zemljama, a da države u razvoju imaju “ograničen kapacitet financiranja sličnih mjera”.

P

rema navodima u izvještaju, zemljama u razvoju bit će potrebno gotovo bilijun dolara pomoći samo da održe jaz od prije pandemije s bogatijim zemljama. Generalni direktor ILO Guy Ryder nazvao je pokazatelje takve razlike u fiskalnom stimulansu “veoma zabrinjavajućim” i “suprotnim od boljeg svijeta koji želimo da ponovo izgradimo” nakon okončanja pandemije, prenosi siroki online.