Skip to content

VIŠE OD 3000 KAMIONA. Poljski farmeri blοkirali šest kontrolnih tačaka na granici s Ukrajinom

Od jutra 17. februara, poljski poljoprivrednici nastavljaju blokirati šest kontrolnih tačaka. U redu za ulazak u Ukrajinu stoji oko 3,3 hiljade kamiona.

To je najavio govornik ukrajinske Državne granične straže Andrej Demčenko tokom teletona.

“Od jutros, danas, s druge strane granice, u smjeru naše države, u kolonama je oko 3300 teretnih vozila, ukupno u ovih šest smjerova”, rekao je Demčenko.

Prema njegovim riječima, ima i mnogo kamiona koji čekaju da izađu iz Ukrajine. No, zahvaljujući usluzi “êCherga”, vozači ne moraju biti fizički na granici, mogu biti na pogodnijim mjestima dok čekaju na prelazak granice.

Najveća kolona je na kontrolnom punktu Krakovets – oko 1600 kamiona, a također i u smjeru kontrolnog punkta Jagodin – oko 550 kamiona, dodao je Demčenko.

U sklopu opšteg 30-dnevnog štrajka poljskih poljoprivrednika planira se blokirati svih osam automobilskih prijelaza na granici s Ukrajinom.

Zatvaranje svih kontrolnih tačaka planirano je za 20. februar

Poljoprivrednici također planiraju blokirati željezničke postaje i morske luke, uzimajući u obzir iskustvo poljskih kamiondžija koji su željezničkim kamionima zaobilazili cestovne kontrolne tačke.

Srž ovog rastućeg pokreta je duboko negodovanje protiv toga što je Evropska unija ublažila ograničenja uvoza i tranzita ukrajinske robe.

Poljski poljoprivrednici tvrde da je ovakva politika utrla put ‘ilegalnom priljevu’ ukrajinskih prehrambenih proizvoda, koji zbog nižih cijena izravno ugrožavaju egzistenciju lokalnih poljoprivrednih proizvođača. Bit njihove borbe leži u strahu da će biti potkopani i zasjenjeni na vlastitim tržištima, što je scenarij koji prijeti ne samo profitabilnosti već i samoj održivosti poljske poljoprivrede.

U hrabrom potezu kako bi zaštitili svoje interese, poljski farmeri organiziraju nove blokade usmjerene na sve granične prijelaze, morske luke i željeznička čvorišta.

Njihov cilj je jasan: potpuno zaustaviti dotok ukrajinske robe u Poljsku. Ova drastična mjera dolazi nakon prosvjeda koji su već ostavili značajan trag, s hiljadama željezničkih vagona i kamiona natovarenih ukrajinskim izvozom koji su ostali blokirani i nisu mogli proći kroz Poljsku.

Poljoprivrednici se protive uvozu proizvoda ne samo iz Ukrajine , već i “iz drugih zemalja izvan EU koje ne primjenjuju standarde EU”. Stav Euvropske komisije po ovom pitanju nazivaju “neodgovornim”.

U Wroclawu u Poljskoj farmeri su jajima gađali ured Europske komisije

Poljoprivrednici koji su prosvjedovali proje par dana dovezli su se traktorima u centar grada, zapalili su vatre, bacali petarde i blokirali ceste.

Jedan od glavnih prosvjednika David Kucharek rekao je da sve to nije dovelo do toga da itko želi razgovarati s njima.

Zahtjevi poljoprivrednika za jednakim uvjetima i poštenim natjecanjem odjekuju širim zabrinutostima za ekonomsku sigurnost i nacionalni suverenitet na sve globaliziranijem tržištu. Ovo sučeljavanje na raskrižju poljoprivrede i politike naglašava temeljni izazov: balansiranje imperativa klimatskih mjera i liberalizacije tržišta sa životom i tradicijom lokalnih poljoprivrednih zajednica.

Budući da budućnost poljske poljoprivrede visi o koncu, ishod ove borbe odjeknut će daleko izvan polja i farmi ove ponosne nacije.