Skip to content

Više od 40 afričkih zemalja je u Moskvi na konferenciji ‘Rusija – Afrika’

Od 19. do 20. marta 2023. Državna duma domaćin je Druge međunarodne parlamentarne konferencije ‘Rusija – Afrika’ u Moskvi.

Na konferenciji sudjeluje više od 40 službenih parlamentarnih izaslanstava iz gotovo svih afričkih zemalja. Predstavnici znanstvene, obrazovne i stručne zajednice iz Rusije i afričkih zemalja, članovi Državne dume, federalnih izvršnih vlasti, senatori Vijeća Federacije, predsjednici zakonodavnih tijela konstitutivnih entiteta Ruske Federacije, predstavnici poslovne zajednice također sudjeluju u događanjima Konferencije.

Ciljevi Konferencije su jačanje parlamentarne suradnje s afričkim zemljama u uvjetima formiranja multipolarnog svijeta, razvijanje odnosa i razvijanje zajedničkih pristupa pravnoj regulativi u gospodarstvu, znanosti i obrazovanju te sigurnosti.

19. marta, prvog dana Konferencije, održani su sljedeći okrugli stolovi: 1. Saborska potpora znanstvenoj i obrazovnoj suradnji. 2. Zakonodavni odgovor na ekonomske izazove. 3. Nedjeljiva sigurnost: sposobnosti i doprinosi parlamenata. 4. Neokolonijalizam Zapada: Kako spriječiti ponavljanje povijesti.

U sklopu događanja Konferencije, predsjednik Državne dume Vjačeslav Volodin održao je bilateralne sastanke s nekoliko voditelja izaslanstava, predsjednicima parlamenata i domova parlamenata afričkih zemalja.

Vjačeslav Volodin Foto: Državna Duma Ruske Federacije

 

Planirano je da se Konferencija održi samo nekoliko mjeseci prije Drugog samita Rusija-Afrika, koji se planira održati u julu 2023. u Sankt Peterburgu.

Foto: Državna Duma Ruske Federacije

Prva međunarodna konferencija ‘Rusija – Afrika’ održana je u Moskvi 2019. godine.