Skip to content

Vjernici otišli ‘u suzama’ nakon propovijedi u kojoj je rečeno da je Isus možda bio TRAΝSRΟDAN

To je Ηereza! Vjernici su vikali ‘krivovjerje’ na dekana Trinity koledža dok su ‘u suzama’ napuštali propovijed u kojoj se tvrdilo da je Isus možda bio TRAΝSRΟDAN, prenosi The Telegraph.

Dr. Michael Banner, dekan Trinity koledža, rekao je da je takvo stajalište “legitimno” nakon svađe oko propovijedi studenta Cambridgea koji je tvrdio da je Krist mogao imati “trans tijelo” , otkriva The Telegraph.

Zaista šokantno obraćanje na večernjoj pjesmi prošle nedjelje u kapelici Trinity Collegea, vidjelo je Joshuu Heatha, mlađeg istraživača, kako prikazuje renesansne i srednjovjekovne slike raspeća koje prikazuju bočnu ranu koju je gostujući propovjednik usporedio s νaginοm.

Vjernici su za The Telegraph rekli da su ostali “u suzama” i da su se osjećali isključenima iz crkve, a jedan je dekanu po izlasku vikao “Ηereza”.

U propovijedi su prikazane tri slike, uključujući djelo Jeana Malouela Pietà iz 1400., izloženu u Louvreu, kako bi ilustrirao svoju tvrdnju.

CC0 / Javna domena / Slika “Oplakivanje Krista”. Umjetnik nizozemskog podrijetla, jedan od najvećih majstora burgundske škole, Jean Malouel (1400.)

Heath, čiji je doktorat vodio bivši nadbiskup Canterburyja Rowan Williams, također je rekao vjernicima da je u Molitveniku Bonne iz Luksemburga iz 14. stoljeća ova bočna rana izolirana i “poprima jasno νaginaΙni izgled“.

Heath se također oslanjao na neerοtske prikaze Kristova spοlnog organa u povijesnoj umjetnosti, koji “potiču dobrodošlicu, a ne neprijateljski odgovor prema povišenim glasovima trans osoba”.

“U Kristovom istovremeno muškom i ženskom tijelu u ovim djelima, ako Kristovo tijelo kao ova djela sugeriraju tijelo svih tijela, onda je i njegovo tijelo transtijelο”, zaključeno je u propovijedi.

U pismu dekanu jedan je vjernik rekao: ‘Otišao sam s bogoslužja u suzama. Ponudio si se da poslije razgovaraš sa mnom, ali bio sam previše uznemiren. Prezirno se odnosim prema ideji da izrezivanjem rupe u muškarcu, kroz koju se može prodrijeti, da bi on postao žena.’

Posebno sam preziran prema takvim slikama kada se primjenjuju na našeg Gospodina, s propovjedaonice, u Evensongu. Prezirno se odnosim prema ideji da bismo trebali biti pozvani razmišljati o mučeništvu ‘Τrans Krista’, nove Ηereze za naše doba.’

Dr. Banner, dekan Trinity koledža, odgovorio je na pritužbu, u koju je The Telegraph imao uvid, branio je kako je propovijed “sugerirala da bismo mogli razmišljati o tim slikama Kristovog muškog/ženskog tijela kao o načinu razmišljanja o problemima oko pitanja transrοdnosti danas”.

“Što se mene tiče, mislim da je ta spekulacija bila legitimna, bez obzira na to da li se vi ili ja ili bilo tko drugi ne slažete s tumačenjem, govorite nešto drugo o toj umjetničkoj tradiciji ili se protivite njezinoj primjeni na suvremena pitanja oko transseκsualizma,” dodao je dr. Banner.

Dekan NE BI UPUTIO POZIV nekome da sudjeluje na propovijedi KOJI BI ŠOKIRAO ili uvrijedio zajednicu?

Isus / Ilustracija / Foto: Bob Bello / Pixabay

Dr. Banner, koji često prati Misao dana na BBC Radiju 4, rekao je da, iako su mišljenja govornika, ON “ne bi uputio poziv nekome za koga sam mislio da će namjerno pokušati šokirati ili uvrijediti zajednicu ili od koga se može očekivati govoriti protiv kršćanske vjere”.

Glasnogovornik Trinity Collegea rekao je: ‘Ni dekan Trinity Collegea ni istraživač koji je držao propovijed nisu sugerirali da je Isus transrοdan. Propovijed je istraživala prirodu religiozne umjetnosti, u duhu provokativnog akademskog istraživanja i u skladu s otvorenom raspravom i dijalogom na Sveučilištu Cambridge .”

Jedna od najmoćnijih rečenica koju je Isus izrekao s križa je bila: ‘Oče, oprosti im, ne znaju što čine!‘. Foto: Pixabay